PUBLICITAT

Un resident venia dibuixos falsos de Miró, Picasso i Matisse

  • La investigació de la Guàrdia Civil, iniciada al juliol, acaba amb una detenció i dos imputats més
EL PEIRÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alguns dels dibuixos intervinguts per la Guàrdia Civil, amb la documentació falsa per aportar la seva autenticitat Foto: EL PERIÒDIC

La Guàrdia Civil va desmantellar una xarxa d'estafadors que intentaven comercialitzar dibuixos falsificats de Miró, Picasso i Matisse en una operació duta a terme entre Saragossa i Tarragona. La investigació es va iniciar al juliol, quan en un control a la Farga de Moles es va identificar un ciutadà espanyol resident a Andorra que traslladava diversos dibuixos de Joan Miró que van resultar ser falsos. L'home va ser finalment detingut, i també es van imputar dues persones més.

Les indagacions es van iniciar el mes de juliol passat quan en un control rutinari efectuat per la Guàrdia Civil del punt fronterer de la Farga de Moles, els agents van identificar un ciutadà espanyol resident a Andorra que traslladava al vehicle diversos dibuixos, alguns signats per Joan Miró, i manuscrits que intentaven acreditar la seva autenticitat.

El Grup de Patrimoni Històric de la Guàrdia Civil va iniciar una investigació per determinar la procedència i autenticitat de les pintures per la qual cosa va sol·licitar els corresponents informes a experts en l'obra dels artistes, que van confirmar que es tractaven de falsificacions.

Els agents van establir a continuació un dispositiu de control i vigilància d'aquesta persona i van comprovar que es desplaçava amb freqüència des d'Andorra a Saragossa, on mantenia reunions amb galeristes d'art i col·leccionistes als quals pretenia vendre les obres com si fossin autèntiques.

Durant el temps al qual va ser sotmès a vigilància es va observar que en els desplaçaments entre Espanya i Andorra dipositava les pintures en un despatx d'un advocat de Tarragona amb el qual tenia vincle familiar per no córrer el risc que li fossin intervingudes per la Guàrdia Civil en intentar sortir d'Espanya.

Una vegada recollida i elaborada tota la informació es va procedir a la detenció i a la imputació de dues persones més, d'entre les quals un galerista d'art de Saragossa que presumptament col·laborava com a intermediari en la venda. A tots ells se'ls atribueix delictes d'estafa i contra la propietat intel·lectual.

Els agents han intervingut nou pintures falsificades. En concret han estat sis de Miró, dues de Matisse i una de Picasso, que pretenien vendre a col·leccionistes i galeristes d'art per centenars de milers d'euros. A més de les pintures falsificades trobades per la Guàrdia Civil, es va intervenir un certificat fals d'una pintura de Picasso que també s'hi ha afegit al cas.

A més, les investigacions que es van iniciar també van frustrar la venda de dues litografies de Miró com si fossin obres originals, que representen l'anvers i el revers d'un medalló elaborat amb motiu del centenari de Pablo Picasso.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT