PUBLICITAT

La Fundació Actua Tech vol consolidar Andorra com a 'Smart Country'

  • La mobilitat i la creació d'una base de dades són els projectes inicials
MARISA DA COSTA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
D'esquerra a dreta: Jordi Nadal, Albert Moles, Daniel Bastida i Josep Maria Missé abans de la presentació, ahir. Foto: TONY LARA

El Centre de Congressos d'Andorra la Vella va acollir ahir la presentació a nombrosos empresaris així com altres membres de la societat de la Fundació Actua Tech.

Orientats pel Govern, Andorra Telecom, FEDA i la Universitat d'Andorra (UdA) han estat els encarregats d'impulsar aquesta iniciativa, creada amb la pretensió de potenciar el sector tecnològic fins al punt de convertir el Principat «en l'Smart Country que vàrem començar a desenvolupar ara fa quatre anys», segons va apuntar el secretari d'Estat per a la Diversificació Econòmica, Josep Maria Missé.

El director d'Andorra Telecom, Jordi Nadal, va exposar que la integració d'aquests quatre actors en una sola agrupació cerca «fomentar la implantació de la tecnologia» amb la intenció de resoldre les problemàtiques principals a les que s'enfronta el país.

Amb aquest objectiu, la fundació va emprendre ahir el seu camí amb dos grans projectes com a punt focal de partida. El primer consisteix, segons paraules de Missé, en «la creació d'una gran granja de dades», una «plataforma complexa» que reunirà tota la informació que cedeixin des de les persones fins els comerços, passant per les institucions. El segon gran repte que es va marcar aquesta associació –i en el qual van posar especial èmfasi els ponents–, és la definició d'un model realista de mobilitat a nivell nacional per tal d'aplicar-hi les millores necessàries que permetin fer-lo eficient tant per a la població com per a les persones que ens visitin.

Amb tot, Josep Maria Missé va voler deixar clar que «els reptes que s'han marcat els quatre patrons són grans», que abasten problemes en clau de país que no seran resolts a curt termini sinó que és precís un temps prudencial per tal de desenvolupar-los degudament.

La partida inicial destinada a la projecció d'aquestes primeres iniciatives (a les que s'espera que s'uneixin noves idees provinents del sector privat), és de 200.000 euros. La forma de finançament, però, variarà en funció dels projectes que vulguin adherir-se a la meta de consolidar Andorra com a ‘Smart Country'. Així, es farà una anàlisi específic de cada cas per tal de concloure quina és la fórmula més convenient de costejar-lo, ja sigui mitjançant el cofinançament entre el sector públic i el privat o bé a través de patrocinis, per exemple.

La fundació aplega, ara per ara, quatre actors. El govern funciona com a guia dels que ahir van ser definits per Missé com els «dos principals motors» pel desenvolupament de la tecnologia del país, FEDA i Andorra Telecom. L'UdA, per la seva banda i segons va dir el seu rector, Daniel Bastida, s'encarregarà de «la formació, la recerca i la transmissió dels coneixements» assolits. Tanmateix, s'espera arribar a un total de sis patrons amb la incorporació d'actors privats.

Big data/ Un dels principals eixos amb què s'estrena l'Actua Tech és l'agregació de dades aportades per residents, visitants, comerços i altres institucions en una mateixa plataforma, gestionada per Andorra Telecom. El director general de la parapública, Jordi Nadal, va explicar que «la primera pedra necessària per emprendre qualsevol altre projecte» era compendiar en una sola base de dades la informació disponible per tal que «pugui ser emprada per part de tercers amb l'objectiu de crear noves aplicacions». Serà a partir d'aquestes dades a través de les quals es podrà estudiar el model actual de mobilitat i desenvolupar el segon gran eix, que pretén solucionar els problemes que actualment encaren els ciutadans i turistes pel que fa a la circulació.

Andorra WiFi/ El servei oferit per Andorra Turisme i Andorra Telecom va ser una de les fonts d'informació per a l'agregació de dades. Nadal va manifestar la «satisfacció» per la seva evolució ja que, de moment, són 39.200 els usuaris inscrits, de més de 77 nacionalitats diferents. També va destacar l'aplicació Andorra Go!, descarregada 7.700 vegades i usada, diàriament, per 150 persones de mitjana. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT