PUBLICITAT

Primer IPC anual negatiu des que es calcula l'indicador a Andorra

  • L'índex del 2014 es tanca al -0,1%, motivat sobretot per la davallada del 6,9% dels carburants en un any
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una persona posa benzina. Foto: EL PERIÒDIC

L'any 2009, el primer de la crisi, Andorra s'hi va acostar. L'any 2013, un dels anys més durs d'ençà la recessió, de nou fregant. Però aquest 2014 s'ha rebaixat la barrera del 0% en l'Índex de Preus al Consum (IPC), indicador econòmic que calcula el cost de la vida. S'ha situat en el -0,1%, és a dir, els preus han baixat. És la primera vegada que es registra un preu anual negatiu des que es va començar a calcular l'IPC a Andorra (i publicat al BOPA), l'any 1998.

Així, les xifres més baixes d'IPC fins tancar aquest any eren aquest 0% del 2009 i del 2013, mentre que les més altes es van donar l'any 2000, amb un índex del 4,3%, i el 2009, amb un 3,9%. Ara el 2014 estableix un nou rècord, sobretot motivat per la davallada en els preus dels grups Transport, Alimentació, Mobles i serveis per a la llar, Habitatge, Salut, Béns i Serveis Diversos.

Com era d'esperar és el primer grup, el del Transport, el que presenta una caiguda més pronunciada, concretament del -1,2%. I aquí sobretot degut a les variacions dels carburants. Són un 6,9% més barats que fa un any. És per aquest motiu que la inflació subjacent (que no té en compte ni els preus dels carburants ni el dels productes frescos), no és negativa i se situa 0,7 punts per sobre de l'IPC global.

Pel que fa a l'Alimentació, la caiguda la trobem sobretot pel que fa a les llegums i verdures, al cafè i el cacau, al tabac, als olis i a la fruita fresca. En Salut, cauen els preus dels medicaments i d'altres productes farmacèutics. També han caigut més destacablement els preus de joies i rellotges així com dels salons de perruqueria i bellesa.

A l'altra cara de la moneda, els grups que presenten increments de preus en els darrers 12 mesos i per tant una tendència inflacionista són Esbarjo, Vestit i Calçat i Ensenyament.

La previsió de l'IPC (l'IPC avançat), que va sortir fa unes setmanes, parlava d'un tancament del 2014 al 0%. Aquest -0,1%, però, no altera en cap cas els sous dels assalariats. És a dir, no implica que els salaris hagin de rebaixar-se un -0,1%. Tampoc baixarà el salari mínim.

Beneficis I inconvenients / En unes declaracions recents del vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Vitor Constancio, assegurava que una taxa d'inflació negativa a l'Eurozona com la que s'ha donat aquest desembre (-0,2%), és un fenomen «temporal» i no implica un risc d'entrar en deflació.

En qualsevol cas, una inflació negativa és una bona notícia pels consumidors, assalariats i pensionistes. Pels primers perquè a menys preu, major capacitat de compra (a Espanya el consum suposa més del 60% del PIB). Pels assalariats, perquè en un entorn amb increments salarials baixos, els empresaris tenen més incentius per a la contractació.

Però també hi ha inconvenients. Les empreses inverteixen menys perquè tenen menys guanys. I per a la població en general, es queden sense augments salarials, siguin pensionistes o assalariats (sobretot de l'administració pública).

Els experts aconsellen que l'IPC més idoni per a tothom és aquell que se situa entre el 0,5% i el 2%, també depenent del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT