PUBLICITAT

Un 60% del col·lectiu d'infermeria regularitza la seva situació

  • 180 professionals s'han inscrit fins ara a l'entitat corporativa que els representa
  • Una de les prioritats és aprovar una llei que fixi les competències d'aquest grup sanitari
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup de professionals sanitaris en les dependències de l'Hospital de Nostra Senyora de Meritxell, a Escaldes-Engordany. Foto: TONY LARA

El col·lectiu de 300 infermers i infermeres existents al Principat tenen de termini fins el 31 de maig del proper any per poder regularitzar la seva situació i poder exercir la seva professió tal com estableix la legislació vigent. El Col·legi professional es va constituir formalment el passat estiu i en els seus estatuts es contempla la col·legialitat obligatòria. A banda d'evitar l'intrusisme, aquesta ha de ser una eina per donar garanties als pacients que les infermeres tenen les titulacions adequades. Un cop transcorregut el termini, no descarten emprendre algun tipus de mesures. La presidenta de l'entitat corporativa, Mònica Duran, va indicar al respecte que hi hauria d'haver «un sistema d'inspecció i control per part de les autoritats de treball i salut que intentés regular i controlar que tothom tingués la documentació i titulació correcta».

Fins el moment 180 professionals han regularitzat la seva situació, això representa més o menys un 60% del col·lectiu. L'entitat va posar en marxa passat l'estiu una campanya de sensibilització consistent en dues sessions informatives realitzades a l'hospital de Meritxell i a la mateixa seu de l'entitat, adreçades a tot el personal d'infermeria des del que treballa en l'atenció primària fins el que es localitza al centre sociosanitari del Cedre, passant per aquells que exerceixen al centre hospitalari. A banda, també es va enviar a cadascú dels professionals una carta informativa en la que s'expliquen les modificacions que s'han introduït fruit de l'entrada en vigor de la Llei de col·legis i associacions professionals.

Els requisits demanats per la inscripció al Col·legi són la presentació del títol, el passaport, una foto, estar inscrit en el registre de professions sanitaris i tenir l'autorització de professions titulades (abans professions liberals). Per aconseguir l'autorització cal fer una sol·licitud a Govern on cal presentar el títol pertinent, el certificat de notes i un currículum vitae. La quota anual de col·legiat és de 90 euros. Es poden pagar de forma fraccionada en dos rebuts de 45€ semestrals. També cal abonar per la inscripció inicial 40 euros si la mateixa es fa abans del 31 de desembre. A partir de l'1 de gener aquesta quantitat passarà a ser de 80€, segons va aprovar l'assemblea general celebrada el passat mes de març.

PRIORITATS/ El Col·legi d'Infermeria d'Andorra s'ha fixat com a prioritats a curt termini l'actualització de les dades dels professionals i tirar endavant una llei que reguli la professió d'infermeria i en la que quedin recollides les seves competències professionals. Des de fa uns quants mesos estan treballant un document conjuntament amb el Ministeri de Salut i Benestar pet poder derogar l'actual llei del 1985 que «ja ha quedat obsoleta».

Per a Duran la nova llei hauria d'adaptar-se al nou model assistencial i oferir a l'infermer un rol més autònom dins d'un treball interdisciplinar centrat principalment en l'atenció a la persona. L'avantprojecte amb el que es treball podria veure la llum el proper any, una vegada es constitueixi el nou executiu sortit de les eleccions legislatives.

UNIVERSITAT/ Cada any surten de l'escola d'infermeria de la Universitat d'Andorra entre 15 i 20 nous titulats. Durant el present curs acadèmic un centenar de persones es van inscriure, «tot i que no tots acaben la seva formació», segons va indicar Duran. La majoria dels nous infermers acaben treballant fora del país ja que quan fen les seves pràctiques a centres hospitalaris de França i Espanya «se'ls ofereix feina en aquests mateixos hospitals» i una gran part opta per quedar-se. Aquesta és una prova de «la qualitat formativa que dóna la universitat andorrana». Al contrari que passa amb els països veïns, al Principat els estudis són de tres anys, el que equival als actuals quatre anys del Grau. Per accedir al doctorat, els estudiants han de cursar un màster de 120 crèdits que no es pot fer al país i, per tant, la única possibilitat és estudiar a França.

EBOLA/ El Col·legi d'Infermers es mostra especialment sensibilitzat pels protocols d'actuació en el cas de l'Ebola, després que els professionals hagin expressat els seus neguits per tal de conèixer si l'hospital està suficientment preparat i ofereix prous garanties per poder fer front a aquesta malaltia. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT