PUBLICITAT

Andorra amb les víctimes dels atacs terroristes a París

  • Saboya i Mateu entre els 1,5 milions de manifestants
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els líders mundials a primera línia de la manifestació d'ahir Foto: EFE/JULIEN WARNAND

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, en representació del Govern, i el síndic general, Vicenç Mateu, en representació del Consell General van participar ahir a la multitudinària manifestació que es va fer a París com a protesta pels atemptats terroristes que van acabar amb la vida de 17 persones durant la setmana passada. Les dades de participació apunten a que prop d'1,5 milions de persones es van manifestar a París, a les que s'haurien de sumar les 600.000 que ho van fer a la resta del país veí. Els carrers es van quedar petits davant la mostra d'unió de la ciutadania contra el terrorisme, amb representants de totes les ètnies i religions que van evidenciar que davant el terrorisme la unió és absoluta. Una clar exemple va ser la presència del primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i del president de l'Autoritat Palestina, Mahmud Abbas, que es van situar a primera fila i a pocs metres l'un de l'altre.

Mateu i Saboya van condemnar els actes i es van sumar a les prop de 120 delegacions internacionals que van ser rebudes pel president de la República i copríncep d'Andorra, François Hollande, i que van participar conjuntament a la manifestació. Els dos representants andorrans, acompanyats de l'ambaixadora del Principat a França, Maria Ubach, van poder expressar-li el condol i el recolzament del poble andorrà.

Relació especial / Tant Saboya com Mateu van explicar que la gravetat dels fets té una repercussió molt important a nivell internacional i que, fos quin fos el país, la reprovació i condemna hagués sigut la mateixa, però per la relació històrica especial entre els dos països, van destacar que el fet de ser França «fa que es visqui d'una manera molt intensa».

Mateu va afegir que «com a ciutadans europeus, és un fet que ens interpel·la de forma molt directa i, a nivell internacional, és un atemptat contra el dret a la vida i els drets fonamentals».

Per la seva banda, Saboya va voler destacar també la importància de França per Andorra, i la «condemna i solidaritat per la massacre». A més, va afegir que «França és un exemple per tots en quant a país que defensa els drets i les llibertats de les persones».

Suport generalitzat / Les mostres de suport a les víctimes i de protesta contra els atacs violents per part de polítics i ciutadans andorrans es van repetir des del primer dels atemptats, a la redacció del setmanari satíric Charlie Hebdo, que va acabar amb la vida de 12 persones, entre ells el seu director. Els emotius minuts de silenci del dia després a l'atemptat van donar pas a la incredulitat pels posteriors incidents amb els ostatges a una impremta i un supermercat jueu que van deixar un balanç de cinc morts més.

Els supervivents de l'atac al setmanari i els familiars dels assassinats van els protagonistes d'una jornada històrica amb una manifestació que va durar més de tres hores. Durant la marxa, es va desallotjar la redacció de Le Soir, a Brussel·les, després de rebre una amenaça de bomba, suposadament per donar «tanta cobertura» de l'atemptat a Charlie Hebdo.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT