PUBLICITAT

El CDI obligarà a donar dades del 2010 i la petició podrà ser grupal

  • Espanya podrà reclamar informació d'un grup que tingui subscrit un mateix producte financer
  • A partir del 2016 Madrid estarà en condicions de demanar dades a partir de l'any 2010
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una noia es fa un ?selfie' amb els dos mandataris a Ordino, dijous passat Foto:TONY LARA

Ha estat marxar el president espanyol, Mariano Rajoy, i el Govern ha lliurat al grups parlamentaris el Conveni per evitar la Doble Imposició (CDI), que pel seu contingut amb tota probabilitat serà objecte de controvèrsia política. Va ser ahir a les 8.45 hores quan sindicatura va rebre les còpies del document, que ja aixecat veus crítiques i més d'una sorpresa. I és que Andorra es compromet a facilitar informació grupal a Espanya a partir de l'1 de gener del 2016 amb una retroactivitat que abasta fins el 2010. Al Protocol es troba la part més sucosa. Quasi al final, al penúltim paràgraf es reflecteix que «sens perjudici de l'entrada en vigor del Conveni, les sol·licituds d'informació es poden efectuar en relació amb aquells exercicis per als quals s'hagués pogut sol·licitar informació en el marc de l'Acord entre Andorra i Espanya per a l'intercanvi d'informació en matèria fiscal signat el 14 de gener del 2010».

Caldrà esperar reaccions, i amb tota probabilitat aquesta retroactivitat plana ja sobre aquest CDI acabat de signar. De fet, des de la Moncloa es van apressar dijous a destacar aquesta nova situació amb un comunicat en què s'anuncia que el conveni no només permetrà la informació a la demanda (con es fa ara), sinó que «avança en qüestions com les peticions grupals o la identificació del subjecte sobre el que es requereix informació. Aquesta circumstància suposa un avenç substancial respecte a la situació actual».

rèdit del viatge / El Govern espanyol, con volent mostrar el rèdit del viatge, explica en el comunicat que a partir del gener del 2016 «Espanya podrà sol·licitar informació sobre un grup de residents a Espanya que tinguin subscrit un mateix producte financer en una entitat bancària andorrana, i que no hagi estat declarat a la Hisenda espanyola. La petició d'informació es podrà fer sobre exercicis en els que ja estigui vigent l'anterior acord del 2010». L'exemple de la Moncloa és eloqüent.

N'hi ha més canvis. Segons Madrid el CDI amplia l'intercanvi d'informació cap a «altres formes de cooperació com l'intercanvi automàtic o les comprovacions conjuntes». El Govern espanyol insisteix en què Andorra es compromet a intercanviar informació de forma automàtica, «tan aviat adopti de forma efectiva l'estàndard comú previst per l'OCDE, al que s'ha compromès l'Executiu andorrà».

Una lectura a les 26 pàgines que conformen el conveni signat dijous permet apreciar altres modificacions respecte a l'acord del 2010. Així, la informació reclamada s'haurà d'obtenir i intercanviar en un termini no superior als sis mesos –fins ara són 90 dies.

Cal ressaltar també que les dues parts es comprometen a establir un intercanvi «tan ampli com sigui possible i, alhora, aclarir que els estats no tenen llibertat per emprendre cerques indefinides de proves (fishing expedition), ni per sol·licitar informació de rellevància dubtosa respecte a la situació fiscal d'un determinat contribuent».

L'altre punt rellevant es troba a la disposició VII, apartat 1, que específica que a partir del 2016 les disposicions de l'acord d'intercanvi d'informació amb sol·licitud prèvia queden substituïdes pel nou conveni que han de ratificar els dos parlaments, que permet retrocedir la data de la demanda fins el 2010.

Segons ha pogut saber aquest rotatiu, l'acord del 2010 està supeditat a les actualitzacions que faci l'OCDE dels seus requisits d'intercanvi d'informació, clàusula que ha permès al Govern espanyol passar de la demanda individualitzada a la grupal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT