PUBLICITAT

Martí es reunirà dimarts amb François Hollande i Manuel Valls

  • El CDI amb França es ratificarà el proper 20 de gener
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Hollande i Martí durant la visita que aquest primer va fer al Principat, el passat mes de juny. Foto: ÀLEX LARA

El cap de Govern, Toni Martí, i el síndic general, Vicenç Mateu, viatjaran a França dimarts vinent, 13 de gener, per mantindre una trobada amb el copríncep francès i president de la República francesa, François Hollande, al Palau de l'Elisi. Segons va informar el Govern la trobada servirà per informar al copríncep sobre l'actualitat política d'Andorra i, de manera més específica, de l'activitat de l'executiu i legislatiu en aquest tram final de legislatura.

Abans, a les 10 hores, tindrà lloc una reunió entre el cap de Govern i el primer ministre francès, Manuel Valls, a l'Hotel Matignon. Es tracta de la primera trobada entre els màxims responsables de l'executiu francès i andorrà des de la que va tenir lloc el març del 2006 entre Dominique de Villepin i Albert Pintat.

La jornada es completarà amb el lliurament de cartes credencials al copríncep francès per part dels nous ambaixadors acreditats a Andorra, un acte que se celebrarà a les 15 hores al Palau de l'Elisi amb presència del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya.

D'altra banda demà a la tarda Saboya, en representació del Govern, acompanyat de Mateu, participaran a París a la manifestació de condemna de l'atemptat de dimecres contra el setmanari satíric Charlie Hebdo.

El cdi, a prop / Durant aquesta trobada institucional molt probablement es parlarà de l'estat del Conveni de no doble imposició (CDI), entre els dos països. Precisament el passat dijous, durant la compareixença conjunta entre el president espanyol, Mariano Rajoy, i el cap de Govern, Toni Martí, a Ordino, aquest darrer va aprofitar per informar que està previst que el Conveni de no doble imposició amb França es ratifiqui el proper 20 de gener, «si no m'erro».

Martí va destacar també els avenços que ha fet Andorra en els darrers anys cap a la modernització i la transparència, i va assenyalar que això ha caracteritzat les relacions d'Andorra amb els seus països veïns.

Aquesta ratificació del CDI arriba després de la signatura del conveni dijous amb Espanya, i també després que el Senat francès retornés el CDI a l'Assemblea nacional, a mitjans del passat mes de desembre. La clàusula que preveu que els francesos tributin a França encara que no hi resideixin en el cas que en un futur s'aprovi un impost d'aquestes característiques va ser la causa que va portar el grup de Mouvement Populaire a refusar el conveni. Aquest grup té la majoria al Senat. Setmanes abans el CDI s'havia aprovat a l'Assemblea nacional amb els vots en contra de la dreta.

El text retorna a l'Assemblea nacional, on s'haurà de tornar a aprovar i retornar al Senat, però tot i que es tornin a negar a aprovar el text, pot entrar en vigor només amb l'aprovació de l'Assamblea nacional gràcies a un procediment extraordinari.

L'assemblea no pot modificar la clàusula, ja que el text aprovat a Andorra ha de ser el mateix, però més endavant sí que podria modificar-se el conveni per eliminar-la i tornar a aprovar la modificació als dos països. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT