PUBLICITAT

Rajoy: «Les coses han quedat clares i no hi ha punts de discrepància»

  • El Conveni per evitar la Doble Imposició està previst que entri en vigor a partir del 2016
  • Martí confirma que la intenció és assolir l'intercanvi automàtic d'informació el 2018
imar martínez
ordino

Periodic
Montoro i Cinca després de la signatura del CDI, amb Rajoy i Martí darrere seu, ahir. Foto: tony lara

Els primers dies de l'any han servit per confirmar els canvis en el sistema econòmic i financer que està vivint i viurà Andorra per aconseguir assolir els estàndards de l'OCDE amb l'objectiu d'arribar a un acord per associar-se a la Unió Europea. L'entrada en vigor del nou IRPF i la visita del president de l'Estat espanyol, Mariano Rajoy, per signar el Conveni per evitar la Doble Imposició (CDI) són els fets més destacats que marcaran, a partir d'ara, el camí a seguir per part del Principat, marcant en vermell al calendari el 2018 com a data per, amb molta probabilitat, posar en marxa l'intercanvi automàtic d'informació fiscal.

Des de la majoria de mitjans espanyols s'insistia en què el CDI recull avenços importants per l'intercanvi automàtic entre Andorra i França que evitaria casos com el de la família Pujol, i fins i tot asseguraven que inclouria les rendes generades des del 2010. Però el cap de Govern, Toni Martí, va descartar aquesta possibilitat durant la roda de premsa conjunta amb Rajoy que es va celebrar a l'Auditori Nacional d'Andorra, a Ordino.

Intercanvi automàtic / De fet, Martí va assegurar que «no hi ha hagut pressió per part del Govern espanyol pel que fa l'intercanvi automàtic d'informació fiscal» i va afirmar que «si n'hi hagués hagut, Andorra no hagués signat» el CDI. A més, va afegir que el conveni s'ha fet seguint els estàndards de l'OCDE, recordant que «tots els estats estan negociant el seus CDI, com nosaltres mateixos hem fet amb França i properament amb Portugal» i que el Principat «necessita temps per transformar la nostra economia».

Per tant, si es compleixen les paraules de Martí i realment no hi ha cap apartat en el conveni signat que modifiqui de forma notable l'intercanvi automàtic d'informació fiscal, la data més probable en què les dades dels comptes deixarien de ser opaques per la gran majoria dels països seria el 2018, tal i com va informar també el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, el dimecres. Això sí, Martí va afegir que «el món no s'acaba a Europa» i que Andorra signarà aquest acord sempre que sigui un canvi positiu «cap a la modernització del país».

Per la seva part, Rajoy va evitar entrar en qualsevol polèmica i es va limitar a afirmar que «les reformes s'han de fer poc a poc, no es resolen d'un dia per l'altre». El president espanyol va celebrar la signatura del conveni perquè «és molt positiu per les dues parts», i va afegir que des del Govern estan satisfets, també, per com evoluciona l'intercanvi automàtic d'informació fiscal.

A més, el dos mandataris van coincidir en què «no hi ha hagut línies vermelles» en quant als acords arribats i els temes tractats i en què «les relacions són excel·lent entre els dos països i avui és una data històrica». En aquest sentit, Martí va puntualitzar que «no és mèrit només de l'actual Govern, sinó d'una trajectòria. És un anhel des dels mandats de Forné, Pintant i Bartumeu».

Tot i les eleccions que se celebraran aquest any tant a Andorra com a Espanya, l'objectiu és que durant aquest any es ratifiqui l'acord al Consell General i a les Corts Espanyoles, de forma que s'espera que entri en vigor a partir del 2016. Per tant, significaria un pas més cap a l'obertura econòmica del país.

Associació a la UE / Un altre dels temes que es van tractar durant les trobades de la delegació espanyola amb els mandataris andorrans, és la possible associació d'Andorra a la Unió Europea. Rajoy va insistir en el «recolzament des del primer moment» del seu Govern davant les institucions europees perquè «creiem que és bo per Espanya, Andorra i la Unió Europea».

El fet de que el Principat sigui un microestat fa que tingui les seves «especificitats que s'han de tenir en compte». Rajoy considera que el Principat «va pel bon camí» per assolir l'acord d'associació.

Per la seva part, Martí va agrair la posició d'Espanya i va recordar el recolzament rebut també per part de França, i va destacar que «per dos països grans i importants» com aquests, seria «fàcil dir que és el problema d'un país petit que no els incumbeix», en canvi la resposta ha sigut «totalment positiva».

Dos convenis més / A part del CDI, que van signar Cinca i el ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, a la Casa Museu d'Areny-Plandolit, la primera visita oficial d'un president espanyol al país va servir, bàsicament, per signar dos convenis bilaterals més: la firma per part de Rajoy i Martí d'un Memoràndum d'Entesa, d'Amistat i Cooperació; i un acord sobre el transport internacional per carretera, firmat per l'ambaixador d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio, i el ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé.

El que tampoc van faltar van ser les mostres de condol i homenatge per les víctimes de l'acte terrorista que es va produir dimecres a Paris, a la redacció de la revista satírica Charlie Hebdo, que va acabar amb la vida de 12 persones.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT