PUBLICITAT

Rajoy arriba a Andorra en ple context de dol per l'atemptat a París

  • Les úniques declaracions del president espanyol, també de Vives, són per condemnar el succés
  • Durant la seva estada se signaran tres acords bilaterals, entre els quals destaca el CDI
CLARA GARNICA / IMAR MARTÍNEZ
LA SEU D?URGELL

Periodic
Rajoy i Martí conversen a l'interior del vehicle que va conduir els dos mandataris a Andorra la Vella, ahir Foto: EMILIO PRENAS

Ja ho va avisar el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, només posar els peus al Palau Episcopal de la Seu d'Urgell. «No parlaré dels temes que tractarem demà amb Andorra, em centraré a parlar de l'atemptat». I és que la visita de Rajoy a Andorra iniciada ahir al vespre (històrica per tractar-se de la primera que fa un president del Govern del país veí), va estar absolutament marcada per l'atemptat terrorista a París contra la revista Charlie Hebdo, causant la mort de fins a 12 persones. Les seves úniques declaracions van ser per condemnar el tràgic succés, afegint que s'estudiarà el reforç de la seguretat vers el terrorisme en territori espanyol. «Volem expressar la nostra consternació pel bàrbar atemptat que ha tingut lloc a París», va manifestar. I en el mateix camí es va mostrar el copríncep episcopal i arquebisbe d'Urgell, Joan- Enric Vives, que va atendre als mitjans minuts abans de l'arribada del president espanyol: «Vulnera la vida i les llibertats del poble francès, però també de tots nosaltres». El copríncep va demanar cooperació internacional «perquè tothom pugui expressar-se lliurement».

Rajoy va arribar de l'aeroport de l'Alguaire mitja hora més tard del previst, excusant-se per tot l'assumpte relacionat amb el tràgic succés parisenc (per cert, que amb les presses el seu vehicle oficial es va passar de frenada i va haver de fer el trajecte final a peu). Al Palau Episcopal va ser rebut pel representant personal al Principat, Josep Maria Mauri, entre una notòria munió de periodistes andorrans i espanyols (n'hi ha fins a 60 d'acreditats també per la jornada d'avui). Va estar menys de cinc minuts atenent els mitjans per després visitar el Palau acompanyat per Vives. Juntament amb Rajoy hi havia el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que serà l'encarregat de signar avui el Conveni de no Doble Imposició entre els dos països.

Abans de l'arribada de Rajoy el copríncep episcopal va mostrar-se «molt content» per la visita i va assegurar que «ajudarà molt a un aprofundiment en les relacions d'amistat entre Andorra i Espanya», no només en aspectes econòmics sinó també «en tota la realitat que hi ha entre els dos països».

Un cop finalitzada aquesta fugaç visita, la comitiva espanyola va tornar a agafar els seus vehicles oficials per traslladar-se fins la frontera andorrana, pels volts de les vuit del vespre. Allà l'estava esperant el cap de Govern, Toni Martí, que va saludar al seu homòleg de manera efusiva. Seguidament tots dos mandataris van entrar dins el vehicle fins l'hotel on s'allotja Rajoy. Avui l'espera una jornada intensa.

TRES ACORDS BILATERALS / I és que el dia d'avui no té respir. Tal i com va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, en roda de premsa posterior al Consell de Ministres, se signaran fins a tres convenis bilaterals. El primer, un Memoràndum de Bona Entesa, d'Amistat i Cooperació General, per enfortir i sistematitzar la relació entre els dos governs. El segon, el conveni sobre el transport internacional per carretera, a càrrec del ministre d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, i l'ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio. I finalment, el més esperat, el CDI.

A més, va explicar Cinca, se celebrarà una reunió de treball on assistirà el gruix d'aquesta delegació espanyola. Es tractaran qüestions com les relacions amb la UE, l'acord d'associació i la forma de negociació pels petits estats, així com temes de l'àmbit de l'educació. El que no figura a l'ordre del dia és el cas Pujol. «La dimensió de la visita de demà va molt més enllà de casos i qüestions puntuals», va puntualitzar Cinca.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT