PUBLICITAT

Andorra pagarà fins a 12 z per a cada passatger de l'aeroport

  • Alcobé assegura que cap operador té totes les llicències per volar
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Alcobé durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir. Foto: ANA / J.D.

Han calgut anys i molts estira i arronses, però finalment avui s'inaugura de manera oficial l'aeroport Andorra-La Seu d'Urgell, que deixarà de ser d'ús exclusivament privat. L'explotació es farà de manera conjunta entre la Generalitat (la propietària de la infraestructura) i el Principat, que és qui en principi s'hauria de veure més beneficiat de la seva posada en funcionament. Aprofitant la inauguració el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i el ministre d'Economia i Territori andorrà, Jordi Alcobé, signaran un conveni protocol d'entesa per assentar les bases de tota la gestió. En aquestes bases s'especifica que Andorra aportarà una part fixa anual i una de variable. Pel que fa a la part fixa, va explicar Alcobé, correspondrà al 50% del dèficit d'explotació, posant com a topall màxim els 300.000 euros. I com a variable, el Govern andorrà haurà de fer una aportació de 12 euros per passatger, fins a un total de 5.000 passatgers, i d'un valor decreixent fins arribar als sis euros per passatger a partir dels 15.000 passatgers.

Alcobé no es va voler aventurar ahir, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, a pronosticar quants passatgers rebrà l'aeroport anualment. Els càlculs els farà, entre d'altres tasques, una comissió mixta formada per sis persones, tres andorranes i tres catalanes, que també serà l'encarregada de determinar de quina manera es farà la promoció de l'aeroport. En aquest punt hi tindrà un paper molt important Andorra Turisme, va explicar el ministre.

Malgrat que la inauguració és avui, la infraestructura de moment només podrà rebre vols xàrter i aerotaxis, ja que de moment, i malgrat que hi ha molts interessats, no hi ha cap operador que hagi obtingut les llicències necessàries per començar a volar. Així doncs, Alcobé desmenteix el posicionament d'Air Andorra, la que ha mostrat més interès i que assegura que si no fos per la Generalitat podria començar a volar avui mateix. «No tenim cap confirmació de vols regulars, encara estan tramitant les llicències», va assegurar.

Un dels primers a estrenar l'aeroport Andorra-La Seu serà el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy. Allà donarà per finalitzada la seva estada a Andorra. De fet, visitarà les instal·lacions al migdia acompanyat de Vila i Alcobé. Un cop marxi serà quan es procedirà a signar el conveni protocol d'entesa.

Més enllà de l'espai Schengen / De moment la nova infraestructura només podrà acollir viatgers de l'espai Schengen, tot i que «el següent pas» serà obrir-lo més enllà d'aquesta zona per tal de poder fer arribar, per exemple, esquiadors britànics o russos. Sempre i quan, aquests darrers, fessin alguna escala ja que l'aeroport s'acota a trajectes de màxim dues hores.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT