PUBLICITAT

Delictes, presons i reinserció: la vida de Jordi Capdevila

  • L'editorial Mesclant publica el seu primer llibre, ?Retirat als quaranta', on l'expres explica les seves vivències i empresonaments
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Portada del llibre ?Retirat als quaranta' Foto: EL PERIÒDIC

«No estic orgullós del què he fet. Vull que la meva experiència serveixi perquè altres no facin els mateixos errors». Aquest ha estat el motiu pel qual Jordi Capdevila López, «l'andorrà que ha estat més de vint-i tres-anys empresonat», ha escrit un llibre: Retirat als quaranta –de la carrera delictiva, que no professional–, el primer publicat per la recent creada editorial Mesclant.

La seva vida ja és prou coneguda al Principat: la seva fitxa policial es va obrir al 1982 – quan tenia 11 anys– «per una rucada» (va destrossar una caravana aparcada a un càmping de Canillo) i poc després arriben els anys dedicats al contraban; però Capdevila es va convertir en un personatge públic per ser el primer andorrà empresonat al Marroc –va intentant portar a Espanya 250 quilograms de haixix...i amb una caravana matricula andorrana: «Era una mala època pel contraban i em van oferir el del Marroc, jo mateix vaig anar carregar haixix»–; després d'estar cinc anys en pèssimes condicions en presons marroquins va aconseguir l'extradició gràcies a un conveni trilateral signat per Andorra, França i Espanya, i l'1 de febrer del 2000 va ingressar a la Comella, «que en comparació d'on venia, era un hotel». A Andorra es va poder beneficiar de dos indults dels coprínceps; aquí, però, no acaba tot, Capdevila va seguir delinquint i entrant i sortint de la Comella fins el passat estiu.

El que sí és nou era la pròpia perspectiva de Capdevila sobre aquestes vivències, les dures condicions de les presons de Tetuan i de Rabat –de les quals podem trobar fotografies al llibre cedides pel mateix Capdevila–, on «més de 180 persones compartien un mínim espai, sense llits i sense higiene», i on va veure morir-hi gent, entre ells «tres espanyols, el Miguel de Càdiz, el Miquel de Menorca i el Benjamín, que era d'Alacant, Jo només pensava sortir d'allà viu»; i un altre tema important, la dificultat de la reinserció en el país.

Per què Capdevila s'ha retirat de la vida delictiva –tal i com assegura– amb quaranta anys (ara en té 41) i no ho va fer després de la terrible experiència de Marroc? Segons ell va tenir temps per pensar en la seva última estada a la Comella «que va ser de 18 mesos i en la qual jo vaig demanar estar sol», havia perdut el seu pare estant a la presó i cada vegada més pensava en la seva filla petita. Però abans d'aquesta, «després del què havia passat, no hi veia perill ». I per altra banda 'experiència vital de Capdevila posa un problema social d'Andorra sobre la taula: «Aquí no existeix la reinserció, d'un dia per l'altre estàs al carrer, i no reps cap ajuda». Capdevila assegura que només ha rebut ajuda de Ricard Fiter –Raonador del Ciutadà quan Capdevila va ser extradit– i la seva família; bé, i ara d'Àngel Dalmau, l'editor del llibre. Actualment treballa fent rètols, vinils, de pintor... «però no em donen feina si saben qui sóc»; segons explica l'expres, «el sistema està muntat perquè no t'acabin donant res i si la família té diners, l'obliguen a què sigui ella qui t'ajuda». A més a més, «la Policia d'Andorra em persegueix constantment; un dia anava a comprar el pa amb la meva mare i un policia em va parar i em va recordar que tenia una citació el dia següent».

«Tot això mostra que en aquest país falta reinserció», és una de les coses que mostra el llibre, explica l'editor Dalmau, i, entre d'altres, «per això dono a conèixer el cas». Per altra banda, «jo confio en el Jordi, crec que ha refet la seva vida». I l'aposta ha estat forta: per començar, una tirada de 400 exemplars. El llibre té un cost de 20 euros.

MOLTS PROJECTES PER AL 2015/ Mesclant –nom que ve del mesclant on s'ajunten les aigües del riu Segre i del Valira– «segueix una sola línia: tot el que editaré serà de temes pirinencs o d'autors que tinguin algun lligam amb el Pirineu, des de la Vall d'Aran fins a Portbou».

Després de Retirat als quaranta, el proper llibre que publicarà l'editorial es titularà Allò era un altre cosa, «un llibre sobre el meu pare, que va treballar tot la vida en l'oficina del Banesto a la Seu, i és un recull d'anècdotes».

Acabant de maquetar-se i que estarà «a punt per al febrer», Dalmau està preparant un llibre «de poca tirada, però de qualitat, serà una edició molt cuidada», sobre el Pla de Sant Tirs.

Per al juny, un altra publicació prevista, aquesta vegada en quatre idiomes, Gran Volta a la Cerdanya, de l'Eduard Jornet, amb pròleg del seu fill, Kílian Jornet.

Finalment, per al Nadal del 2015, Dalmau té previst publicar un conte infantil sobre el Tamarro, escrit per Maria Canaval: «Vull que els nens d'Andorra i la Seu coneguin aquest animal. Jo el vaig anar a caçar i em vaig fotre ben xop!».

Mesclant comença doncs amb empenta i amb molts projectes per a aquest 2015, «després, ja veurem». H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT