PUBLICITAT

Lleu respir pressupostari a la CASS per l'augment dels assalariats

  • Els ingressos per cotitzacions socials creixen un 2,26%; un 1,37% prové dels treballadors
  • En detriment, segueix pujant la despesa a la branca jubilació per l'augment de pensionistes
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto: EL PERIÒDIC

El canvi en la tendència del nombre d'assalariats que hi ha al país, que per fi ha deixat de baixar i fins i tot augmenta, sumat a la obligatorietat dels autònoms de cotitzar a la seguretat social i a la millora de la massa salarial acumulada (que presentava una variació positiva de l'1,8% el mes de setembre), s'ha vist reflectit en l'execució pressupostària de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social dels nou primers mesos de l'any passat. Els ingressos derivats de les cotitzacions socials s'incrementen un 2,26% respecte al 2013, dels quals destaca l'increment de l'1,37% propiciat pels assalariats en actiu. Això contribueix a elevar els ingressos de la CASS de la branca general en data 30 de setembre del 2014 fins als 80,9 milions d'euros (s'han pressupostat uns ingressos de 103,2 al tancament d'any), dos milions per sobre del que es va ingressar durant els primers nou mesos de l'any 2013.

Ara bé, que ningú pensi que la situació està per tirar coets o que canvia la situació econòmica de la CASS. Creixen els ingressos, però també les despeses, ja que fins al tercer trimestre a la branca general s'havien gastat 98,3 milions, pels 95,1 de fa un any. L'augment de la despesa de les prestacions per malaltia d'assalariats o de les pensions per invalidesa són alguns dels motius que expliquen aquesta situació. El dèficit pressupostari a 30 de setembre superava els 17 milions d'euros. Un dèficit que assumeix el Govern.

I pel que fa a la branca de jubilació, presenta un resultat positiu de 25 milions, que traduït en un caire més pessimista implica un 6% menys que els beneficis de fa un any. Les pensions de jubilació creixen un 8% (arribant als 35 milions).

Però tornem a les notícies positives. El nombre d'assalariats s'està recuperant, concretament un 0,4% durant els nou primers mesos de l'any, i un 0,8% si s'agafa únicament les dades més recents. Són 35.740 els assalariats registrats el mes de setembre, la millor dada des del 2011. Sectors com el de l'energia, el d'activitats socials i sobretot el sistema financer (gairebé un 9% més d'assalariats), són els que motiven aquesta crescuda. D'aquesta manera, les cotitzacions d'assalariats en actiu augmenten un 1,46% per a la branca general i un 1,28% en el cas de la branca jubilació.

Pel que fa als treballadors autònoms, la crescuda és del 7,3% i ja són 5.093, situació que també es deu a l'obligatorietat de cotitzar a la Seguretat Social que va entrar en vigor a mitjans de l'any passat. Mai n'hi havia hagut tants registrats al país.

Així, aquestes dues crescudes permeten atenuar l'acceleració constant del nombre de pensionistes que hi ha a Andorra, que arriben a les 10.800 persones. «La taxa de dependència del mes de setembre és de 3,67 assegurats actius per cada pensionista de la branca jubilació, mantenint-se respecte al 2013», ressalta la CASS.

NOMÉS ELS HOMES COBREN MÉS / L'execució pressupostària del tercer trimestre, i dins l'apartat d'estadística, també serveix per analitzar aspectes com l'evolució del salari mitjà o les diferències entre sexes. En el primer dels casos, els 1.983 euros que es cobra de mitjana a Andorra representa que es guanya 30 euros més que fa un any.

Això si, l'augment salarial se l'enduen sobretot els homes. I és que ells cobren un 1,9% més que al 2013, mentre que elles guanyen un 0,7% menys. Les dones cobren 1.694 euros de mitjana, pels 2.266 euros dels homes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT