PUBLICITAT

Les ajudes al sector impulsen un augment de les vendes del 23%

  • L'any es tanca amb gairebé 2.000 turismes venuts, 450 més que els registrats l'any passat
  • Marques de gamma alta com BMW, Mercedes i Volkswagen segueixen sent les més sol·licitades
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vehicles en venda durant la darrera edició de la Fira d'Andorra la Vella, el passat mes d'octubre. Foto: TONY LARA

El passat mes de març, i responent a una reiterada i anhelada reivindicació per part del sector de l'automòbil, el Govern destinava 700.000 euros a impulsar el Pla Engega, per incentivar la compra de vehicles. Aquesta acció, sumat al fre en la caiguda de l'economia andorrana que es patia d'ençà l'inici de la crisi, ha permès tancar el 2014 amb unes xifres de vendes de vehicles més que satisfactòries. En total, i segons dades facilitades ahir per l'Associació d'Importadors de Vehicles (AIVA), s'han matriculat 1.949 turismes. Són vora 450 operacions més que les realitzades un any abans. La crescuda és del 23%.

Així, el 2014 es converteix en el segon any de creixement pel que fa a les matriculacions, després d'un 2013 on les vendes van augmentar un 8%. Encara cal ser prudents però des del sector es valoren les dades de manera satisfactòria. Sembla que els pitjors anys ja es poden deixar enrere. Ara bé, encara s'està lluny de les èpoques de màxima esplendor, en què es podien arribar a matricular més de 4.000 turismes en un sol any.

Els millors mesos pel que fa a vendes de turismes van ser juny i juliol (amb 191 i 210 operacions respectivament), així com aquest darrer mes de l'any, el desembre, amb 197 matriculacions. Cal destacar d'aquesta darrera xifra que ja no està motivada pel Pla Engega, el qual es va finalitzar a la tardor després que s'esgotés la totalitat dels 700.000 euros que hi va destinar l'Executiu. D'altra banda, els mesos més fluixos (a excepció de l'agost, mes en general dolent pel que fa a les vendes), corresponen al gener, febrer i març, just abans que es posés en funcionament el pla d'ajuts.

Paral·lelament, i seguint la tendència dels darrers anys (amb crisi o sense), es confirma que les marques més cares són també les més desitjades pels compradors andorrans. Volkswagen, amb 189 matriculacions de turismes es confirma com la més venuda, seguida per Mercedes-Benz, amb 152, i BMW amb 146, L'any passat la llista l'encapçalaven BMW i Volkswagen.

Destaquen, a banda d'aquestes marques principals, els 10 Ferrari venuts durant el 2014, els set Jaguar, els dos Lamborghini o els 71 Porsche. S'ha de tenir en compte que pel seu elevat cost aquestes marques no entraven dins el pla d'ajudes Engega. D'entre les marques més econòmiques, les que tenen més demanda són Seat (112) i Ford (123).

Menys motos / La resta de tipologies de vehicles de quatre rodes presenten tendències a l'alça similars a les dels turismes. Per exemple, durant l'any passat es van vendre 131 furgonetes, per les 111 del 2013. Les camionetes s'han quedat igual, amb 28 matriculacions, i s'han venut set camions més que fa un any.

En canvi, sorprèn el comportament dels vehicles de dues rodes. Aquí s'han viscut descensos destacats. Les 352 motos matriculades estan lluny de les 409 del 2013. També baixen els ciclomotors.

Més que a espanya / Al país veí les administracions també han destinat ajudes econòmiques per reactivar el sector. Han funcionat, però no en la mateixa intensitat que ho han fet al Principat. Al conjunt d'Espanya la crescuda de les matriculacions ha estat del 18,4%, impulsat pel Programa d'Incentius al Vehicle Eficient (PIVE). A Catalunya la pujada ha estat una mica més moderada, concretament del 17%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT