PUBLICITAT

Maria Cucurull és nominada al premi Martí Gasull i Roig

  • El guardó reconeix l'exemplaritat en defensa de la llengua
IMAR MARTÍNEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Maria Cucurull durant una entrevista concedida a EL PERIÒDIC Foto: ÀLEX LARA

La professora de llengua i literatura catalana i vicepresidenta del Centre de Cultura Catalana, Maria Cucurull, ha estat nominada a la segona edició del premi Martí Gasull i Roig a l'exemplaritat en defensa de la llengua, per la seva tasca professional. Tot i que nascuda a Valls, fa uns set anys que va arribar al país, i dos que treballa a l'escola Sant Ermengol. La seva passió per la llengua l'ha portat, fins i tot, a donar classes de català a la Universitat de l'Havana, a Cuba.

A més de treballar a diversos mitjans de comunicació, ha publicat tres llibres sobre la llengua i la cultura catalana. El primer d'ells, publicat l'any 2008, va ser De fora, un recull de sis converses amb persones que van venir a Andorra per començar una nova vida. Les entrevistes ens permeten descobrir punts de vista diferents de veure a la societat andorrana, però on coincideixen tots sis és en la voluntat de ser un més al país i en la capacitat d'estimar la terra d'acollida.

El segon, publicat el 2009, va ser La Cuina Catalana del CCC, un recull de les receptes de les Jornades de Cuina Catalana organitzades pel Centre del qual actualment n'és vicepresidenta. A part, cada recepta del llibre compta amb una petita explicació de la història de la recepta o d'algun dels ingredients importants d'aquesta.

El darrer dels llibres publicats –l'any 2012– i el de més èxit va ser De soca-rel, el que es podria considerar un Costumari Català en miniatura. Es tracta d'un llibre que vol ser una crida a favor de la llengua i les tradicions catalanes. El llibre es divideix en dos blocs. En el primer es fa un repàs de tots els territoris on es parla català, pel fet que el català es parli en quatre estats diferents fa que en cada zona tingui un reconeixement i estatus diferent. També se situa cada indret geogràficament i es detalla la situació de la llengua al món. El segon bloc es presenta a mode de calendari. La primera data assenyalada és el 8 de setembre, la Diada de la Patrona d'Andorra, i així es van marcant les festivitats més destacades que se celebren arreu dels Països Catalans.

Martí Gasull i Roig / El premi, que existeix des del gener del 2013, és un reconeixement a la tasca de l'activista per la llengua catalana i fundador, l'any 1993, de la Plataforma per la Llengua, Martí Gasull i Roig. El filòleg i filòsof, va morir el 2012 amb només 43 anys, a conseqüència d'una allau al Manaslu, al Nepal, la vuitena muntanya més alta del món.

Entre d'altres reconeixements, la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi a títol pòstum i la mateixa Plataforma per la Llengua va aprovar concedir el premi sota el seu nom per premiar anualment una persona o entitat dels Països Catalans que s'hagi distingit per promoure els objectius d'aquesta organització. Cucurull haurà d'esperar fins dijous per saber si és una dels tres finalistes que optaran al guardó. La primera edició se la va endur l'Assemblea de Docents de les Illes Balears.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT