PUBLICITAT

Els comerços incrementen fins un 15% els guanys respecte fa un any

  • La FACA assegura que el Nadal no compleix les expectatives tot i aquest cap de setmana
  • La recuperació del turisme espanyol compensa relativament la falta de turisme rus
imar martínez
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els visitants omplen els eixos comercials de les avingudes Meritxell i Carlemany, tancades al trànsit Foto: ANA / J.D.

El cap de setmana previ a l'arribada dels Reis Mags ha estat un èxit en tots els sentits i ha donat un respir als comerços andorrans que no estan vivint una campanya nadalenca a l'alçada de les expectatives creades per la tímida recuperació dels països veïns. El vicepresident en funcions de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorrana (FACA), Antonio Miralles, va assegurar ahir, després d'un primer balanç, que «va ser, sense dubte, el millor cap de setmana del que portem de temporada» i va apuntar que el motiu principal és que «la majoria dels visitants que van venir a omplir les pistes d'esquí, van aprofitar també per fer les darreres compres».

Com a dada significativa, Miralles va assegurar que les xifres «augmentaran entre un 10 i un 15% respecte el mateix cap de setmana de l'any passat», fet que ha fet recuperar «la il·lusió» entre els comerciants.

Optimisme moderat / Una de les claus d'aquest èxit, segons la FACA, ha estat l'increment del turisme espanyol que Miralles atribueix a que «al país veí comença a haver-hi un esperit més animat», i això compensa relativament «la falta de russos». I és que el turisme rus segueix sense recuperar-se, molt afectat per la devaluació del ruble, la crisi de Crimea i la política restrictiva del seu president, Vladimir Putin.

Els principals eixos comercials d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany van viure, sobretot dissabte, una jornada festiva completa. Miralles va felicitar la decisió pressa des dels comuns de «tancar al trànsit en zones com l'avinguda Carlemany i Meritxell». A més, el vicepresident en funcions de la FACA va destacar les activitats lúdiques i els concerts que van ambientar els carrers, proposats pel Comú d'Andorra la Vella a través del departament de Promoció Econòmica i en col·laboració amb les associacions de comerciants. La cirera del pastís va ser el bon temps i les temperatures suaus.

L'optimisme, però, és moderat perquè «tot i que com a mínim aquest cap de setmana passat es va tornar a consumir, la campanya de Nadal no està sent tan positiva com s'esperava», i fins i tot podria acabar amb xifres globals inferiors a les de l'any passat. Ara, segons Miralles, les esperances se centren en què «la temporada d'esquí es consolidi».

El problema del trànsit / L'aspecte negatiu que es va repetir una vegada més van ser les llargues retencions a les carreteres tant interiors com exteriors. Divendres es van arribar als 15 quilòmetres de vehicles pràcticament aturats que intentaven entrar al país i la situació tampoc era gaire millor fins a Sant Julià de Lòria.

Un altre dels moments més complicats es va produir dissabte a partir de les 16.00 hores i fins gairebé les 20.00 hores, quan els esquiadors baixaven de les pistes i la xarxa viària va patir retencions de fins a 10 quilòmetres, amb les zones d'Encamp i Canillo sent les més afectades. Per sortir en direcció Catalunya es va decidir obrir els dos carrils, fet que va ajudar a reduir de forma important les cues. Ahir, tot i la densitat del trànsit, la jornada va transcórrer de forma més tranquil·la.

Rècord de mòbils en ús / Una altra dada que indica l'afluència de turistes és el màxim històric de telèfons en ús durant les festes nadalenques que va registrar el divendres Andorra Telecom. La xifra va ascendir als prop de 110.000 mòbils connectats dins les fronteres del Principat, una quantitat molt similar al rècord històric que es va registrar durant el pont de la Puríssima del 2010. De fet, 62.000 del total eren roamers, és a dir, eren dispositius estrangers.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT