Per ben poc

• El MoraBanc remunta fins a tres vegades desavantatges superiors a deu punts, desaprofita l'oportunitat de deixar KO el Madrid i Rudy, amb tres triples seguits, acaba amb el somni
IVÁN MOURE

33Bivià intentar taponar un llançament de tres de Carroll en el partit d'ahir al Poliesportiu d'Andorra. Foto: Emilio Pranes

Un partit que va ser una contínua muntanya russa va acabar amb la derrota del BC MoraBanc Andorra davant el Reial Madrid. El conjunt andorrà va haver se remuntar nombroses ocasions quan estava contra les cordes, amb deu o més punts de diferència en contra, i al quart periode, amb les garrofes en joc, va tenir el rival contra les cordes amb 62-62. El vertigen a guanyar un gran es va nota i al final, el MoraBanc es va cremar. 70-79 davant un Madrid que va funcionar a ràfegues però que completa una setmana rodona, després de guanyar també a Belgrad en l'Eurolliga, a més d'assegurar-se amb la victòria al Principat la participació en la Copa del Rei. Per als de Peñarroya, però, la situació a la taula no es gens alarmant. La zona vermella segueix a dues victòries.

Alguns dels que van ser partíceps de l'ascensió del BC Andorra fins arribar a la Lliga Endesa, Pablo Sánchez i Jon Santamaria, no van voler perdre's el partit amb millor entrada de la temporada al Poliesportiu. 4.398 espectadors. Entre ells els lesionats Marc Blanch i Víctor Sada. No era un ple absolut, però la resposta de l'afició contra un gran va ser tan bona com s'esperava. L'ocasió mereixia la pena.

DESORIENTAT / Els pupils de Joan Peñarroya van trigar a endollar-se. Cohibits davant una constel·lació d'estrelles, tan sols Betinho va ser capaç d'anotar en els primers sis minuts. Un tir de mitja distància i un lliure que feien pujar el 3-4. Després, només la bona defensa va impedir que el Madrid s'escapés de manera escandalosa, perquè en atac s'acumulaven les errades. Una mala assistència de Navarro, una esmaixada d'Ivanov que va escopir l'anella, un malentès entre el búlgar i Jawai i quatre tirs lliures fallats de sis intents. A l'altra banda dos triples de Rudy i un de Rivers van disparar l'avantatge dels blancs als deu punts (3-13) però la veritat és que els de Laso tampoc estaven còmodes en atac i la cosa no va anar a més.

El panorama va canviar radicalment superats els primers minuts de joc. El MoraBanc va treure's els complexos i el pànic inicial buscant assiduament la pintura amb Bogris, però sobretot desconcertant el Madrid sense parar de fer moviments de pissarra. Res d'atac estàtic.

La cosa va funcionar tan bé que a l'acabament dels primers deu minuts els de Peñarroya ja estaven un per sota i en la primera acció del segon quart, una cistella de Trías va concedir l'avantatge local.

El Madrid, però, té ofici i qualitat per tot arreu. I cada vegada que el conjunt andorrà se li apropava en l'electrònic, tornava a obrir distàncies. Llull dues vegades i Nocioni van afinar punteria de més enllà de 6,75.

Entremig de tot això es va produir la lesió a l'espatlla de Jonas Maciulis, que va topar amb Jawai quan intentava esquivar un bloqueig i ja no va poder continuar jugant.

I seguint amb el partit, Ivanov i Green van respondre amb la mateixa moneda per impedir que el Madrid s'escapés, però va entrar en escena un Mejri fins llavors desaparescut i amb vuit punts seguits va tornar a posar el conjunt blanc de nou per sobre dels deu punts (26-37, minut 16).

De nou es posava tot coll amunt i la resposta tricolor va ser tan immediata com bona. Parcial de 7-0 buscant el joc interior d'Ivanov i Jawai i el MoraBanc que aguantava a roda. El resultat al descans era de 36-41. Hi havia partit.

UN ALTRE PARCIAL / L'estira i arronsa amb els parcials no va acabar en la segona part. El MoraBanc va tornar a sortir al parquet sense idees, amb Navarro fent de base, i els de Laso no van perdonar. En quatre minuts, una cistella de Bogris i una d'Ivanov per al MoraBanc; un parcial en contra de 4-12 i per enèsima vegada, en una situació preocupant: 40-53.

SHOW TIME D'SCHREINER / Schreiner va fer una penetració per frenar la cadena de mals atacs del MoraBanc. Allò, però, només va ser el començament d'un recital de triples del base austríac que de nou ficarien els de Peñarroya en el partit. Tres en va fer, en qüestió d'un minut i mig, i tres per sota (51-54). L'intercanvi de cistelles va deixar el desavantatge en cinc punts per encarar els deu darrers minuts.

Rivers va començar picant per als madrilenys, però Bivià va respondre amb un triple i un tir de mitja distància per empatar 62-62. Quedaven poc més de sis minuts per al final i era un moment clau. Fins a tres ocasions van tenir els tricolors per avançar-se davant un Madrid que se'l veia tocat amb el partit obert, després de tantes vegades que tenien avantatge solvent.

Però els tricolors no van saber aprofitar l'oportunitat. Es notaven els nervis. Dos tirs còmodes fallats i una pèrdua infantil de Trias van evitar que el conjunt de Peñarroya es posés per davant. Així que desaprofitant tant, al final li va tocar el torn al Madrid i Llull no va fallar. 62-64 i els de Laso que respiraven una mica més tranquils.

EL RECITAL DE RUDI / Va acabar de matar el partit un fins llavors intermitent Rudy, amb tota una exhibició de tir. Tres triples seguits del de Badalona tirant amb comoditat, aprofitant la defensa en zona del MoraBanc, van acabar d'enterrar tota esperança tricolor de triomf. Tots idèntics, des de la dreta de l'atac madridista. El MoraBanc no s'havia acabat de creure que havia tingut una oportunitat i l'havia desaprofitat. Només 13 punts en periode decisiu i quatre pèrdues. Masses. Així que els triples de Rudy van permetre un final plàcid.

A l'acabament, Peñarroya va haver d'anar a buscar a Bivià, Green i Bogris, que ja entraven al túnel de vestidors, perquè volia que tots els seus jugadors agraïssin al públic el recolzament des del centre de la pista. Inclosos Blanch, Sada. També Knezevic i Roger Lliteras, que van debutar a l'ACB jugant mig minut.

El Madrid no és la lliga del MoraBanc, que dimecres torna a la realitat a la pista de l'Estudiantes.