PUBLICITAT

De la por a la indiferència

  • El virus va monopolitzar l'actualitat del primer món els mesos d'estiu i tardor H La calma ha tornat, però l'Ebola encara colpeja a l'Àfrica
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Foto:

Quan el passat 21 d'octubre s'activava el protocol a l'hospital per un possible cas d'Ebola a Andorra, van ser molts els que van estar hores i hores amb l'ai al cor, un neguit que va durar fins que les anàlisis arribades des de Madrid van descartar la malaltia, exposant que el que patia el resident que dies abans havia anat de viatge de negocis a l'Àfrica era malària. Va ser el punt més àlgid relacionat amb la malaltia i amb Andorra, que a més coincidia amb el moment en què també a països com Espanya i els Estats Units estava de més actualitat, degut als trasllats de patriotes que havien contret el virus treballant al continent africà.

Durant aquells dies eren moltes les informacions relacionades amb l'Ebola. Des de les previsions esfereïdores de l'OMS, que parlaven de fins a 1,4 milions d'infectats abans d'aquest gener, passant pels caríssims trasllats de malalts a països del primer món, fins a les extenses formacions que havien de superar els professionals sanitaris.

Però poc a poc la cosa ha anat minvant. Casos com el de la infermera Teresa Romero, que va superar el virus i ja ha estat donada d'alta, el possible avançament cap a la descoberta d'una vacuna i una cert control (si es pot dir d'alguna manera) de la situació als països africans més afectats han tranquil·litzat la població en general.

Bé, la població rica, la del primer món, perquè malgrat la malaltia ja no estigui dia rere dia a les primeres pàgines de l'actualitat informativa, encara afecta, encara mata. Les dades més recents facilitades per l'Organització Mundial de la Salut (de finals de desembre), situa els contagiats d'Ebola en els 20.081, dels quals 7.842 han mort. Però aquests són els casos confirmats, n'hi ha molts d'altres no comptabilitzats. El país amb més contagis és Sierra Leone, amb 9.409, dels quals 2.732 van acabar amb la vida del pacient.

Cal seguir lluitant contra el virus, i ajudant. El Fons de les Nacions Unides per a la Infància (Unicef) calcula que per poder fer front a la lluita contra l'Ebola a l'Àfrica Occidental durant els pròxims sis mesos es necessiten més de 400 milions d'euros, dels quals només el 24% estan assegurats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT