PUBLICITAT

Rajoy arriba a Alguaire i dormirà a Andorra abans de signar l'acord

  • El president de l'Executiu espanyol viatjarà acompanyat del ministre d'Hisenda
  • Cinca i Montoro es reuniran per tancar i ultimar els detalls del CDI abans de la ratificació
IMAR MARTÍNEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí i Rajoy durant la reunió mantinguda el passat setembre al Palau de la Moncloa Foto: JUAN MANUEL PRATS

A menys d'una setmana per a la visita de Mariano Rajoy, l'agenda del president espanyol durant els dos dies que visitarà el Principat està pràcticament tancada. Tot i que durant el viatge a Madrid del cap de Govern, Toni Martí, s'havia acordat que la reunió es faria abans d'acabar l'any passat, finalment Rajoy arribarà el dimecres dia 7 de gener a l'aeroport de Lleida-Alguaire i des d'allà viatjarà fins a la capital andorrana en helicòpter. El mateix dia mantindrà una trobada informal amb Martí. El dia més atapeït serà el dijous 8, amb la visita a la Casa-Museu d'Areny-Plandolit, la reunió oficial on s'espera que se signi l'acord definitiu del CDI i la posterior roda de premsa.

Rajoy no viatjarà sol com a representat del Govern espanyol. Els encarregats de tancar els darrers detalls de l'acord seran el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, i el seu homòleg, Cristóbal Montoro, amb la posterior ratificació per part dels caps dels executius. Aquesta serà la primera de les reunions internacionals que té programades Rajoy ara que, igual que succeeix en el cas andorrà, acaba aquest any la seva legislatura.

Mentre els dos presidents insisteixen en què el cas Pujol no estarà a l'agenda, des dels mitjans de comunicació espanyols segueixen insistint en què la col·laboració d'Andorra és «fonamental» per esclarir el cas. Tot això quan l'intercanvi automàtic d'informació ha d'entrar en vigor a partir del 2018.

Malestar a la resta de partits / És la primera vegada que el cap de l'Executiu espanyol visita formalment Andorra, però també és la primera vegada que hi ha una visita oficial de qualsevol ministre d'Espanya i no es fa una reunió amb la resta de formacions polítiques, fet que ha generat malestar i ha sigut motiu de crítica.

Aíxi ho va fer saber ahir el president d'SDP, Jaume Bartumeu, que va recordar que tant durant la seva legislatura, com durant les legislatures de Forné i Pintat, «sempre que hi va haver una visita d'un ministre d'Afers Exterior la resta de forces polítiques, amb més o menys intensitat, van poder tenir-hi trobades». Bartumeu va atribuir aquest fet a que Martí «està utilitzant aquesta visita per a la seva campanya electoral».

De fet, sobre l'estància de Rajoy al Principat, el president del Grup Mixt va afirmar que «no veig quina aportació positiva pot tenir tot plegat», i va assegurar que no se'ls ha informat i que «tot el que sé és perquè ho he seguit a través dels mitjans». Bartumeu va afegir que Toni Martí i Mariano Rajoy «són de la mateixa família política. Defensen el mateix plantejament d'austericidi reiterat i d'afavoriment de les rendes altes de la societat».

Un altre punt que ha despertat moltes crítiques són les possibles condicions que s'han marcat de cara a la roda de premsa posterior a la reunió oficial que mantindrà amb Martí. Les informacions apunten a que Rajoy hauria pactat respondre a un màxim de quatre preguntes: dues per a tots els mitjans espanyols i dues per a tots els andorrans. No seria un cas aïllat tenint en compte els antecedents de l'Executiu espanyol, amb les preguntes limitades i pactades i fins i tot arribant a fer una roda de premsa a través d'un plasma.

El que tampoc s'ha confirmat encara és si hi haurà o no una protesta al carrer durant la visita de Rajoy tal i com s'havia plantejat des d'algunes plataformes ciutadanes del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT