PUBLICITAT

Fronterers i temporers corren el risc de quedar-se sense jubilació

  • Andorra aplica l'IRNR als pensionistes de la CASS no residents ignorant l'exempció que marca la Llei
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La seu de l'Administració Tributària a la baixada del Molí a Andorra la Vella Foto: TONY LARA

Caldrà avisar els fronterers i temporers del perill incrementat de cobrar una pensió simbòlica. I és que els pensionistes de la CASS que resideixen a Espanya van tenir una mala sorpresa fa pocs dies en constatar que el Govern, a través de l'Agència Tributària, els feia una retenció del 10% a la pensió en concepte de l'impost sobre la renda dels no residents (IRNR). Segons el Govern «es tracta de rendes del treball obtingudes a Andorra per part de no residents, no exemptes i subjectes a l'impost d'acord amb l'article 9 i 15 de la Llei de l'IRNR». Curiosa resposta, quan precisament l'article 15 de la Llei de l'IRNR és el que deixa exempts de retenció les rendes del treball de no residents que cotitzen a la CASS. I si el matís fa pensar que la retenció es fa sobre una interpretació arbitrària de la Llei, les explicacions que afegeix el Govern encara obren més interrogants. Diu el Govern que «fins l'entrada en vigor de l'IRPF, aquestes rendes obtingudes pels pensionistes estaven exemptes de l'IRNR», i afegeix però, que «atès que amb l'IRPF les pensions dels residents estaran gravades també ho han d'estar les dels no residents», en virtut de l'apartat 2 de la Llei de l'IRPF. Potser sí, però el cas és que les pensions dels residents només estaran gravades a partir d'una renda anual superior als 24.000 euros, mentre que les rendes dels no residents ho estan totes sense exempció, ja rebin 75, 200 o 700 euros mensuals; totes elles molt inferiors als més de 2.000 euros subjectes a tributació. Cosa que reconeix el Govern però que explica pel fet que «el mínim exempt de 24.000 euros només és aplicable als residents, i als treballadors fronterers i temporers perquè així ho estableix la disposició final primera de la Llei de IRPF, però no està previst per als pensionistes no residents».

més contradiccions /Així, els fronterers i temporers que avui es poden acollir a l'exempció de 24.000 euros anuals com estableix la Llei de l'IRPF per no tributar, demà quan siguin pensionistes, tributaran el 10% de la pensió. Cosa que no inquieta el Govern perquè «el tema de la retenció del 10% a les pensions que cobren persones no residents a Andorra no té el seu origen en l'IRPF». O sigui que no s'entén perquè compara o justifica la retenció del 10% a les pensions dels no residents a l'entrada en vigor de l'IRPF. Però, reitera que «l'impost que s'aplica en aquest cas és l'IRNR i que aquest impost no preveu cap mínim exempt perquè no tindria massa sentit, ja que Andorra no té cap control ni pot gravar les rendes que un no resident tingui en un altre país, sigui el de la seva residència o un tercer». Un argument que se sustenta perquè « en aquest cas no es té en consideració si té altres ingressos o no. Igual que no es té en consideració en una empresa no resident a Andorra que presta els seus serveis al país, si té altres ingressos fora d'Andorra, si fa beneficis o si paga més o menys impostos en el seu país de residència». El pensionista s'assimila a una empresa tot i que tingui uns ingressos molt inferiors, i tot i que l'IRNR estableixi un tracte diferent per als jubilats que han tornat al seu país d'origen, en aquest cas Espanya.

L'explicació del Govern resulta insòlita quan diu que «únicament es graven les rendes obtingudes a Andorra per a aaquesta persona no resident», perquè si «el raonament immediat podria ser que si aquesta persona està subjecta a l'IRPF del seu país de residència, per aquest ingrés obtingut a Andorra estaria pagant dos cops (donant per fet que el declara). Això és així, per això existeixen els convenis de no doble imposició per determinar on ha de pagar una renda i evitar que ho faci dos cops». I continua defensant que «és exactament el problema que tenen les empreses andorranes que volen prestar els seus serveis a Espanya on se'ls aplica una retenció sobre el valor de factura del 25% amb independència de si l'empresa factura més o menys, si té beneficis a Andorra o si paga IS».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT