PUBLICITAT

Martí destaca el signes de recuperació i el nou model fiscal

  • El cap de Govern remarca que el 2015 porta l'IRPF
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí durant el discurs televisat, dimecres Foto: SFG

El cap de Govern, Toni Martí, va fer dimecres al vespre el tradicional discurs televisat de Nadal a través d'ATV, aquest cop especial, mirant enrere com a balanç de legislatura, al present per l'entrada en vigor de l'IRPF, i al futur amb dosi d'optimisme davant l'anunciada recuperació de l'economia i per aquest 2015 que acollirà dues conteses electorals: les generals i les comunals. També va repassar al context internacional i l'encaix d'Andorra dins d'Europa.

Durant la seva intervenció Martí va recordar que el nou any porta la renovació del Consell General i dels comuns. Dues cites que, va dir, es desenvoluparan amb normalitat «en un món convuls i desorientat», mentre que «Andorra continua sent Andorra».

El cap de Govern no va poder evitar un to electoralista quan va defensar la seva gestió i els «quatre anys de feina responsable i de debat constructiu que ens permeten dir que avui el nostre país està en condicions d'encarar amb èxit la recuperació econòmica». El líder taronja va destacar la reforma fiscal que ha impulsat el seu gabinet recordant que «a partir de les 12 d'aquest nit –de dimecres– totes les rendes a Andorra estaran subjectes a la tributació: els beneficis de les empreses, els salaris dels treballadors, les pensions, els ingressos fruit de les activitats econòmiques i professionals i les rendes del capital». En aquest apartat va deixar anar una frase plena de realisme: «Els diners públics són diners dels contribuents i els deutes d'avui són els impostos de demà», és a dir, que deixem un país endeutat que hauran de pagar fills i néts.

A punt de deixar enrera el 2014, Martí va fer referència als símptomes de recuperació: «Han estat anys de reformes, d'obrir la nostra economia i de sanejar els comptes de l'Estat. També han sigut anys de reforçar els nostres sectors tradicionals. I ara comencem a recollir els fruits: la crisi va ser molt dura i vam tocar fons durant els últims mesos del 2012. Ara portem dos anys d'augments de les importacions de mercaderies, dos anys en què ha tornat a créixer el nombre de comerços i negocis oberts, dos anys d'increment del nombre de turistes que visiten el nostre país i dos anys –també– en què han remuntat les matriculacions de nous vehicles».

menys aturats / Un llistat positiu al qual va afegir la reducció del nombre d'aturats així com la creació, per primera vegada, de nous llocs de treball. En el discurs Martí va parlar de garantir el futur de la CASS, «repensar» el model de transferències i competències dels comuns, i la congelació per tres anys de les de les transferències que reben els comuns.

També va subratllar la necessitat d'aconseguir «una relació estable amb la Unió Europea» i dels dubtes que genera aquest encaix. El cap de l'Executiu es va referir al «repte» de negociar un acord d'associació, que va qualificar de «difícil, però no és més complicat ni més arriscat que haver-se sabut adaptar en múltiples ocasions al llarg dels segles».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT