PUBLICITAT

Les reserves d'euros andorrans ja superen les 2.500 col·leccions

  • Les compres es fan per internet i Tràmits dóna dia i hora per anar-les a recollir a l'edifici del Govern
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El set d'euros destinat als ciutadans pel valor facial de 3,88 euros Foto: TONY LARA

Dos dies després d'iniciar la distribució dels lots d'euros exclusivament destinats als ciutadans d'Andorra des de la finestreta de Tràmits, el portal www.euros.ad ja registra més de 2.500 reserves de lots. Segons va informar el Govern, fins ahir els ciutadans havien fet aquestes compres a través d'Internet i les podran anar a recollir a Tràmits durant els propers dies. A més, entre aquest dilluns i dimarts, Tràmits va entregar 350 lots.

Per adquirir els lots d'euros andorrans pel seu valor facial de 3,88 euros, l'única manera és comprar-los a través d'Internet, al web euros.ad i anar-los a recollir a la finestreta de Tràmits de l'edifici administratiu del Govern. No obstant això, des del Govern van indicar que després de les demandes rebudes per algunes persones, sobretot gent gran que no domina l'ús d'Internet, es plantegen oferir algun mecanisme perquè puguin comprar-los d'una altra manera, però que en tot cas es farà més endavant. Així, de moment ja s'han venut a través del web més de 2.500 lots, el que es considera una demanda molt important. Per evitar grans aglomeracions de gent a les oficines i que això col·lapsi altres tràmits, en el moment de la venda es determina la data de recollida. Les persones que van comprar els lots ahir s'hauran d'esperar fins el 8 de gener per anar-los a recollir.

euros per a tots / Sigui com vulgui, en la presentació de la primera emissió d'euros andorrans, el ministre de Finances, Jordi Cinca, va insistir en que «hi hauria una col·lecció per a tots els ciutadans del país, al preu facial de 3,88 euros», i va reiterar que no calia precipitar-se, que tant era comprar-los ara com d'aquí sis mesos perquè n'hi haurien. De fet, el Govern va preparar 70.000 lots amb les vuit monedes –2 i 1 euros, 50, 20 i 10 cèntims i 5,2 i 1 cèntim– perquè els ciutadans les podessin adquirir pel seu valor facial. No obstant això, d'aquí a pocs dies, a partir del proper 15 de gener es podrà adquirir la col·lecció especial al preu de 24 euros a la numismàtiques. L'edició en presentador amb explicacions en quatre idiomes, també constarà de 70.000 lots i estarà destinada tant als ciutadans com als visitants. De fet, la intenció del Govern també es comercialitzar-la a les Oficines de Turisme per donar-li més visibilitat. Per últim, el proper mes de març es presentarà una moneda commemorativa de l'entrada d'Andorra al Consell d'Europa, ara fa vint anys –el novembre del 1994–, la col·lecció amb acabat mirall i una altra moneda de dos euros amb aquest mateix acabat. De moment, només es coneix el preu orientatiu de la moneda commemorativa de dos euros –entre 6 i 7 euros peça–, però encara es desconeix el preu de les monedes amb acabat mirall que seran més cares que la resta.

molta expectativa / Tot i haver patit alguns retards, la primera emissió d'euros andorrans va aixecar força expectativa des de bon començament. Així, fa un any que els numismàtics de dins i fora del país l'esperen i l'anuncien als respectius webs. Però per evitar que les monedes fossin «segrestades» pels col·leccionistes, el Govern va prendre una sèrie de mesures per a la seva posada en circulació. Aquesta també arrencarà el proper 15 de gener, tant a Espanya –país que ha fet aquesta primera encunyació, la propera la farà França– com a Andorra. Les monedes es distribuiran de manera aleatòria, amb les monedes d'euro espanyoles. De la mateixa manera, perquè l'edició dels lots destinats als ciutadans vagin als ciutadans, i no caiguin en mans d'especuladors, la reserva que es fa per internet inclou el número de cens de cada persona que sol·licita el lot.

D'altra banda, els numismàtics vendran els lots destinats als col·leccionistes també amb certes precaucions, com ara vigilar l'acumulació de lots per part d'una mateixa persona, a petició del Govern, tot i que també van reconèixer que és difícil controlar aquest tipus de desviacions en la distribució. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT