PUBLICITAT

Els hotelers veuen difícil mantenir els preus de temporada a l'alça

  • La UHA tem que a partir de Reis l'ocupació caigui en picat pel retrocés del turista de l'Est
  • A la pèrdua del turisme de llarga estada se suma una climatologia menys propicia per a l'esquí
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup de turistes a punt de sortir d'un hotel a peu de pistes Foto: TONY LARA

El director de la Unió Hotelera (UHA), Òscar Julián, va admetre ahir que «serà difícil mantenir els preus a l'alça, tot i que encara és d'hora per saber si han augmentat com era la nostra intenció». I va recordar que «l'any passat vam acordar fer un esforç per vendre a preus més alts, almenys a l'inici de la temporada», però va matisar que «en dues setmanes de temporada alta és difícil valorar si has pujat preu o no, perquè falta passar les temporades baixes». I de temporades baixes se'n albira més d'una a l'horitzó. D'una banda per la davallada del turisme rus, que serà pràcticament inexistent aquest any i d'una altra, perquè les condicions meteorològiques no són ni de bon tros tan òptimes com ho van ser l'any passat. Julián va reconèixer que «la climatologia no està a favor nostre, tot i que de moment no ens ha afectat a nivell de cancel·lació de reserves». A més, va lamentar que «la pèrdua del mercat rus pot fer molt mal aquest gener».

Menys russos / I és que el turisme de l'Est, sobretot el rus, acostumava a prendre el relleu dels esquiadors espanyols i francesos que omplen les pistes al llarg del període nadalenc. «Els russos començaven a arribar a finals de mes coincidint amb el seu Nadal i omplien els establiments fins gairebé a finals de gener», va explicar Julián. I va afegir que «a més, és un turisme de llarga estada, d'entre 10 i 15 dies que trobarem a faltar i costarà substituir». Davant la incertesa d'omplir aquest mes que ve, el sector hoteler és conscient que afronta una temporada desigual.

recuperació / El director de la UHA també va recordar que els preus del sector continuaven davallant de temporada en temporada i es va exclamar que «potser algú està content, però pensem que el sector ha d'aspirar a alguna cosa més». I va argumentar que «hem de ser conscients del nostre posicionament, tenim les millors estacions d'esquí del sud d'Europa i hi ha d'haver una correlació amb els establiments hotelers».

Per tot plegat, Julián va concloure que «el sector hoteler no està posicionat en el lloc que es mereix». En quant a la sortida de la crisi econòmica i la recuperació, el director de la UHA va ser taxatiu: «No podem parlar de recuperació, podem parlar d'aturar una davallada que al llarg dels últims anys ha esta sostinguda i d'anar cap a una certa estabilitat». I va concloure que «podrem parlar de recuperació quan tornem a assolir els resultats i les xifres de fa 10 anys, de moment encara estem bastant lluny».

destinació de luxe / No obstant això, val a dir que Andorra està entre les 10 destinacions de neu més assequibles i alhora més interessants per a les famílies d'Europa, segons el comparador de viatges TripAdvisor que va presentar un estudi a començaments de mes. Les estacions andorranes i les d'Europa de l'Est competeixen per oferir la millor relació entre qualitat i preu, i això que segons el mateix estudi els hotels del Principat han apujat preus aquest any en una proporció que voreja el 20% en establiments de peu de pistes o en un radi no superior a 16 quilòmetres del peu de pistes, tot i la crisi del mercat rus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT