PUBLICITAT

Els aturats del Pirineu demanen preferència per venir a Andorra

  • El col·lectiu reclama que el Govern andorrà estengui la mà als desocupats d'aquestes comarques
JOSEP ROMERO
LA SEU D'URGELL

Periodic
33L'ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio, amb el cap de Govern, Toni Martí, durant la celebració del dia de la Hispanitat. Foto: ÀLEX LARA

L'Associació d'Aturats del Pirineu, que aglutina actualment a unes 400 persones de les comarques de l'Alt Urgell, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Cerdanya, ha enviat una carta a l'ambaixador espanyol a Andorra, Manuel Montobbio, per demanar-li la seva intermediació amb el Govern del Principat per tal de poder ajudar a donar sortida laboral a les persones desocupades d'aquests territoris. El col·lectiu considera que si Andorra no té suficient mà d'obra per cobrir l'activitat econòmica generada, sobretot en campanyes com per exemple l'actual d'hivern, «no es tingui que recórrer necessariament a tercers països com ara Argentina o Portugal».

Tot i defensar a través d'un comunicat que la prioritat de l'Executiu andorrà han de ser els desocupats inscrits en el Servei d'Ocupació del Principat, l'entitat entén que aquesta circumstància no té perquè ser incompatible amb la possibilitat que els residents al Pirineu «puguin gaudir d'algunes avantatges tenint en compte que en el cas contrari no si posen tantes traves».

Són moltes les dificultats amb les que es troben les persones que aspiren a aconseguir un lloc de feina a Andorra malgrat que en molts casos reuneixen el perfil i les condicions demanades per les empreses en les seves ofertes. Però aquí topen amb «el mur dels permisos de treball». Asseguren que la minsa activitat econòmica que es genera a les comarques pirinenques fa que «constantment ens veiem en l'obligació d'emigrar laboralment a Andorra per ser una de les poques sortides professionals existents».

El comunicat de l'associació acaba sol·licitant una entrevista amb l'ambaixador espanyol per tal de tractar tota la temàtica.

LES DADES DE L'ATUR / Només a l'Alt Urgell la xifra de desocupats registrats al mes de novembre passat era de 1.171, segons les dades del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya. D'aquest percentatge, 831 corresponen a persones residents a la Seu d'Urgell. La davallada del nombre de desocupats inscrits en les Oficines de Treball dels darrers mesos ha anat acompanyada d'una reducció considerable de persones inscrites en el cens municipal.

Al 2011 el nombre de empadronats a la capital alturgellenca era de 13.009; al 2012, 12.529; al 2013, 12.488 i al novembre passat el nombre ha tornat a baixar fins a situar-se en 12.120.

ALTRES VARIABLES / A tot això cal afegir un altre variable que recull un recent informe de la UGT de Lleida, L'atur invisible, que qüestiona les veus partidistes i triomfalistes d'alguns dirigents polítics que treuen pit quan les dades sobre la desocupació aparentment són positives. En concret aquest sindicat reclama a la Generalitat que inclogui una nova variable en les estadístiques per poder desagregar les persones que abandonen el Servei Català d'Ocupació, SOC, tot i no haver trobat feina.

L'estudi conclou que aquest organisme automàticament dóna de baixa com a aturat a persones que realitzen un curs de formació. Tampoc no es comptabilitzen aquelles que simplement deixen de renovar la seva demanda (baixes d'inscripcions), per estar desmotivades, altres marxen fora dels seus llocs habituals de residència o se'n van a l'estranger.

El secretari de política sindical de la UGT, Camil Ros demana al Govern català que contempli aquests supòsits de sortida de l'atur que ajudarien a millorar la qualitat de les polítiques actives.

A l'estudi s'assegura que si s'agafen les dades del fluxos de l'atur registrat que es publiquen cada mes es podria millorar la qualitat de les xifres de l'atur perquè desagrega els motius de les persones que abandonen les llistes de desocupats. Ros va destacar que «la gent que no està dins de les estadístiques és normalment la gent que ho passa pitjor» i ho va justificar perquè són persones que no es beneficien de l'actuació del Govern.

Per tot plegat, es considera que les dades d'atur registrades oficials no reflecteixen el nombre real de persones en situació de desocupació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT