PUBLICITAT

Canviar el percentatge d'inversió de les transferències esperarà

  • La proposta no s'analitzarà aquesta legislatura i els comuns o el Govern l'hauran de tornar a presentar
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Abraçada entre el cap de Govern, Toni Martí, i la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, l'abril passat Foto: EL PERIÒDIC

El secretari de la reunió de cònsols, Isaac Pérez, va entrar ahir a tràmit parlamentari la proposició de llei dels comuns per tornar a modificar la Llei qualificada de transferències, sabent que no prosperarà almenys en aquesta legislatura per falta de temps. La cònsol major d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va explicar ahir que «som conscients que no hi ha temps material perquè s'aprovi a menys que s'analitzi fora del període de sessions, però no es farà». I va afegir que «això vol dir que quan es constitueixi la nova legislatura s'haurà de tornar a presentar a tràmit parlamentari, ja sigui a través d'una proposició de llei dels comuns, ja sigui a través d'un projecte de llei del Govern».

Ferrer va insistir en que «fa molt temps que arrosseguem la modificació de la Llei de transferències per canviar el percentatge d'inversió que és del 80% i que ho havíem comentat amb els Demòcrates», i va concloure que «el què hem volgut fer ara és tancar el posicionament dels comuns perquè la reivindicació ja la vam expressar en l'acord institucional per delimitar les competències que vam firmar amb el cap de Govern el passat mes d'abril».

una modificació avortada / Ferrer va recordar que «ja fa anys es va modificar la Llei qualificada de transferències perquè els comuns podessin utilitzar els diners destinats a inversió per eixugar deute». El problema és que el redactat d'aquesta primera modificació no és prou clar ja que com va explicar Ferrer, «el Tribunal de comptes en fa una interpretació restrictiva, considerant que només podem eixugar el deute que generen les inversions i no despesa corrent». Davant d'aquest fet, els comuns es van veure abocats a reiterar el seu desacord i finalment a presentar una nova modificació que derogui d'una vegada per totes l'obligatorietat de destinar el 80% de les transferències a nova inversió. Un extrem que també pensaven que regularia la nova Llei de contenció de les finances públiques, la regla d'or, que té la missió d'impedir el sobre-endeutament de les administracions. Si l'omissió a la regla d'or és un fet curiós, hi ha qui pensa que la modificació de les transferències pot ser el nou cavall de Troia per intentar reestructurar les administracions de l'Estat. Intenció que els cònsols consideren innecessària perquè «ja hi ha un acord que cal desenvolupar», va argumentar Ferrer.

acord i congelació / De l'acord signat el passat abril per desencallar les relacions entre l'Executiu i els comuns, i sobretot per permetre que les corporacions locals acceptessin una nova congelació de les transferències –a excepció de Sant Julià–, Ferrer va destacar que «ara cal desenvolupar-lo i això requereix la modificació d'algunes lleis, entre elles la de les transferències als comuns o la de l'administració electrònica, i també el desplegament de la Llei de serveis socials i sanitaris, entre d'altres». Cal recordar que l'acord marc se sostenia en quatre eixos, el compromís dels comuns de facilitar sòl per equipaments al Govern, l'aprofitament dels recursos naturals, el manteniment de les carreteres, i els serveis socials al ciutadà. La cònsol d'Andorra la Vella va insistir en que «cal buscar formules de cooperació i coordinació amb l'Administració central, encara queda molta feina per fer».

el cavall de troia / Sigui com vulgui, si la delimitació de les competències va lligada a les transferències, els comuns reiteren el que ja van dir després de firmar l'acord que una modificació en profunditat de les transferències només es podia fer per llei, i no es podia tocar ni el percentatge per als comuns ni els percentatges de distribució entre les corporacions locals. I si aleshores es van empassar la píndola de congelar-les perquè el Govern tingui temps de consolidar el nou marc fiscal, arribant a un «compromís i esperar fins a finals del 2016 per avaluar la recaptació de l'IRPF», ara fan un pas simbòlic per recordar que no estan disposats a perdre més finançament, avançant-se a un probable projecte de modificació del Govern. I subratllen que tampoc el volen malbaratar com exigeix la Llei de transferències que entra en contradicció amb la Llei de contenció de les finances públiques –la Regla d'or–, ja que mentre la primera obliga a invertir sense preveure el nou endeutament que se'n deriva, la segona té la missió de contenir la despesa i castigar els malbaratadors.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT