PUBLICITAT

Andorra consolida el seu lloc en els organismes internacionals

  • La sessió de Sant Tomàs fa balanç de l'actuació dels parlamentaris al CoE i a la Unió Interparlamentària
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'equip de Govern escolta amb atenció l'informe de Mateu en la tradicional sessió de Sant Tomàs, dilluns passat Foto: TONY LARA

Com cada any, la tradicional sessió de Sant Tomàs, celebrada el passat 22 de desembre a l'hemicicle de la Casa de la Vall, va servir per presentar el balanç anual de les delegacions andorranes prop del Consell d'Europa (CoE) i de la Unió Interparlamentària (UIP). La consellera de Demòcrates per Andorra (DA), Meritxell Mateu i la subsíndica, Mònica Bonell (DA), van ser les ponents dels dos informes. De la feina feta prop del Consell d'Europa, Mateu va destacar que els parlamentaris andorrans van registrar la participació més alta en les sessions plenàries de l'Assemblea parlamentària del CoE (APCE) durant el 2013. Segons es desprèn de l'estudi fet per la Comissió del Reglament de l'APCE, Andorra se situa per davant dels parlamentaris suïssos i luxemburguesos amb una participació del 90% enfront del 88% i el 87%, respectivament. També supera Suècia amb una participació del 86%, Noruega (83%), Estònia (81%) o Finlàndia (80%), per citar alguns països del top ten en implicació per als assumptes que preocupen el vell continent.

De la mateixa manera, Andorra també va obtenir el segon lloc en l'índex de participació en les votacions als debats. I parlant de votacions, Mateu va recordar que el passat octubre, la consellera del Grup Mixt, Sílvia Bonet i ella mateixa, havien estat premiades amb la distinció del Palmarès au meilleur votant per ser de les parlamentàries que més van participar a les votacions de la sessió de tardor. Mateu també va insistir en que « gràcies a la participació activa de les diferents delegacions andorranes des de fa 20 anys, el nostre país ha sabut construir-se en el si de l'Assemblea un espai valorat pels altres membres i una visibilitat envejada».

salut i gènere / Mateu també va insistir en la tasca desenvolupada per la delegació que va assistir i participar a les sessions de l'APCE –quatre per any– així com a les reunions de les comissions entre sessions sempre que fos justificat. Aquest va ser el cas de Bonet, vicepresidenta de la subcomissió de Salut Pública de l'APCE i redactora de l'informe Garantir des soins appropiés aux enfants présentant des problèmes d'attention (garantir cures apropiades als nens que pateixen problemes d'atenció). Mateu va destacar que Bonet «és una parlamentària europea de referència contra la violència sexual envers els infants i contra la violència de gènere».

En quant a Mateu aquest any va presidir la comissió encarregada d'observar el bon desenvolupament de les eleccions a Turquia, i també participa a l'equip de redacció del comitè interdisciplinari del CoE sobre la sobrepoblació penitenciària. A més, la delegació també integra l'Aliança parlamentària contra l'odi.

influència de les dones / El parlament de Mateu va anar seguit del de la subsíndica Bonell que va resumir la feina feta per les delegacions del Consell General a la UIP. Bonell va recordar que un dels darrers debats tinguts al si de l'Assemblea va ser sobre la influència de les dones parlamentàries en les respectives assemblees. I va explicar que «la conclusió a la que es va arribar va ser que si bé el reconeixement legal és el punt de partida per a què les dones puguin votar i ser elegides, aquest no és suficient». Bonell va afegir que «la presència i la influència efectiva de les dones en política no depèn només de la seva vàlua i capacitat, com hauria de ser, sinó que moltes vegades depèn d'haver aconseguit trencar barreres culturals, desmuntar estereotips sexistes i superar prejudicis que lamentablement encara perduren en moltes societats». La subsíndica va argumentar que per això la UIP havia aprovat el 2012 un pla d'acció per sensibilitzar els parlaments envers el gènere, i va demanar a 166 institucions d'analitzar-lo per aportar-hi millores, cosa que les dones del Consell General van fer.

Tant Bonell, com Mateu o Bonet, són conscients que la composició actual del Consell General ha contribuït i molt a donar més visibilitat a Andorra. Una visibilitat que li ha permès participar com mai en debats continentals i intercontinentals, sense llençar la casa per la finestra. Una qüestió que preocupava la subsíndica que va encetar la ponència dient que «s'ha continuat amb la màxima de reduir al màxim les despeses, s'han reduït els desplaçaments a dos i s'han format delegacions amb dos parlamentaris». I és que la feina dels consellers fora del país no tanta visibilitat per al ciutadà.

riscos naturals / Si algú encara dubta sobre la importància de participar en organismes que tot i no ser vinculants gaudeixen d'un gran prestigi internacional, la UIP recomana a Andorra d'analitzar els riscos naturals del seu territori i vetllar per reduir-los al màxim, i evidentment de continuar la lluita contra la corrupció i els intercanvis financers il·lícits, entre altres moltes qüestions.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT