PUBLICITAT

La UdA tindrà un pressupost continuista el curs vinent

  • Els comptes del centre universitari seran un 8% inferiors respecte als de fa quatre anys
  • Actualment hi ha un 3,5% més d'alumnes en les formacions reglades respecte al curs passat
JOSEP ROMERO
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Edifici de la seu de la Universitat d'Andorra a la plaça de la Germandat de la parròquia de Sant Julià de Lòria Foto: TONY LARA

Els pressupostos de la Universitat d'Andorra pel proper any no presenten grans novetats mantenint una línia continuista i de contenció. En concret els comptes per al 2015 pugen fins els 2,7 milions d'euros, el que representa un 8% menys en relació als de fa quatre anys, segons es recull en l'avantprojecte de pressupostos generals de l'Estat. Tot i la tendència a la baixa registrada els últims anys, la UdA preveu augmentar un 145% la partida destinada a inversió. Passa, així, dels 24.000 euros actuals als 60.000.

Una de les novetats més destacades pel curs vinent és la creació d'una sala de distensió per als estudiants que s'habilitarà en un espai de la sisena planta de l'edifici universitari, així com per a la modificació de les aules de la primera planta perquè siguin modulars. La infraestructura compta amb una partida extraordinària que serà assumida directament pel Ministeri d'Economia i Territori, de qui dependran les obres, i que té un cost aproximat de 36.000 euros.

La davallada del pressupost de la Universitat d'Andorra és constant des de l'any 2011. Dels prop de tres milions s'ha passat als 2,7 previstos per a l'any vinent. D'aquest total, 2,1 són transferits directament pel Govern i 597 milions procedeixen de les mateixes arques de la Universitat a través dels diners ingressats procedents de matriculacions i d'altres conceptes. El total d'ingressos i despeses no presenten variacions respecte al pressupost d'aquest any.

ingressos / Les transferències del Govern baixen lleugerament, situant-se en els 2,15 milions d'euros. Una xifra que representa el 78% dels ingressos de l'UdA. La resta, 596.000 euros, un 22%, prové de l'autofinançament de la universitat, en la seva majoria de les matriculacions. Aquest percentatge també ha baixat, ja que fa quatre anys era del 26%. La Universitat d'Andorra presenta un pressupost únic i conjunt per a tots els centres i serveis: Escola d'lnfermeria, Escola d ‘informàtica, Centre d'Estudis Virtuals i Serveis Centrals.

MÉS ALUMNES I OFERTA EDUCATIVA / La Universitat d'Andorra compta amb un 3,5% més de nous alumnes en les formacions reglades amb un total de 150 nous estudiants de primer curs durant el present curs 2014-15. A més hi ha 450 cursant postgraus i formacions d'actualització i 500 més seguint formacions més curtes i seminaris. Durant els últims cinc anys s'ha registrat un creixement important i una consolidació de l'oferta educativa, que enguany té com a novetats els primers dos màsters de Bolonya en enginyeria informàtica i administració i direcció d'empreses.

A més la universitat treballa per oferir dos màsters internacionals, en gestió i turisme cultural per una banda i en llengua i literatura catalanes de l'altra, previstos per al curs 2015-2016. Al respecte els responsables de la Universitat mantenen contactes amb universitats de França i Espanya per oferir aquests estudis que seran presencials i virtuals i es faran entre Andorra i l'estranger. El proper mes de febrer està previst iniciar un postgrau en màrqueting interactiu i mòbil.

També cal destacar que la UdA ha començat a desenvolupar les formacions de segon cicle de l'Espai Europeu d'Ensenyament Superior, i després d'iniciar el programa de doctorat fa 5 anys, actualment ja es compta amb les primeres tres persones doctorades i entre 15 i 20 estudiants de doctorat. A més es previst un projecte de multilingüisme que pretén que, en un termini de 3 anys, una part de les assignatures es puguin fer en anglès.

Per al segon semestre d'aquest mateix curs està obert el període de preinscripció per a estudiants de nou accés als estudis virtuals de primer i de segon cicle. Tanmateix ofereix per al nou any 2015 tres cursos d'actualització virtuals amb continguts específics d'Andorra que es poden cursar individualment. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT