PUBLICITAT

Els comuns presenten al Consell la modificació de les transferències

  • Ordino firma el conveni perquè els presos puguin fer treballs d'interès general a la parròquia
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un consell de comú a Ordino, presidit pels cònsols, Bonaventura Espot i Consol Naudí. Foto: ÀLEX LARA

Els comuns presenten avui al Consell General la proposició de llei de modificació de la llei de transferències. L'objectiu és eliminar l'obligació de destinar el 80% de les transferències procedents del Govern a nova inversió, cosa que com han reivindicat al llarg de molts anys les corporacions locals, condemna les finances locals a contraure més despeses de manteniment i en molts casos a foradar més el pou del deute. En les darreres setmanes, els comuns han anat aprovant la proposició i un dels últims en fer-ho ha estat Ordino, que la va ratificar ahir en la tradicional sessió dels Sants Innocents.

Tots excepte encamp / L'altre comú que encara no ha aprovat el text és Encamp, que no ha pogut fer per una qüestió de calendari, de manera que, de moment, la proposició de llei de modificació de la Llei de les transferències arribarà al Consell General sense Encamp, que si afegirà més tard, segons van informar ahir RTVA i l'ANA. En les sessions de comú celebrades les darreres setmanes, totes les corporacions –excepte la d'Encamp, que ho farà properament– van aprovar presentar al Consell General la proposició de Llei per modificar la Llei qualificada de transferències comunals. L'última en fer-ho va ser la d'Ordino, que va ratificar el text en la tradicional sessió dels Sants Innocents, celebrada ahir al matí. La cònsol menor, Consol Naudí, va recordar que la petició dels comuns per tal que s'elimini aquesta obligació «ve de lluny», i va afegir que «la Constitució diu que els comuns tenen capacitat financera i autogovern», de manera que «el que volem és no tenir aquesta obligació, i que cada Comú destini els diners al que consideri més oportú». El conseller de la minoria, Enric Dolsa, es va mostrar satisfet pel fet que es presenti aquesta proposició, i va confiar en que tiri endavant, perquè «es deixi de tractar als comuns com a nens menors d'edat, dient-los per a què tenen que servir les transferències». No obstant això, també va afegir que «m'estranya molt que això arribi tant tard», en relació al fet que el Consell General està a punt de dissoldre's. A la qual cosa, Naudí va afegir que «segurament el Consell deixarà la proposició en un calaix», per manca de temps. La cònsol menorva insistir en que «des dels comuns es volia marcar una posició ferma». I es va desitjar que «en la propera legislatura i abans que acabi aquest mandat comunal, es doni resposta a aquesta reivindicació».

CONVENI PER ALS PRESOS / Durant la sessió de consell d'ahir, el Comú d'Ordino també va aprovar el conveni que el Govern sotmet als comuns per poder commutar les penes de presó amb treball a favor de la comunitat. Així, els comuns també podran donar feina als menors i als adults després de l'última modificació de la Llei penitenciària presentada recentment pel ministre d'Interior, Xavier Espot. Gràcies al conveni, tant els menors com els adults, sempre i quan l'autoritat judicial ho recomani, podran fer treballs en favor de la comunitat a les parròquies en lloc d'estar-se a la presó. La mesura té la voluntat de contribuir a la reinserció social del pres. Amb tot, la minoria no ho va veure gaire clar «perquè mesures semblants no han funcionat bé fora de les nostres fronteres», va recollir RTVA, ahir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT