PUBLICITAT

Martí emplaçarà els electors a les urnes el proper 1 de març

  • Fonts properes a Demòcrates per Andorra confirmen el probable calendari electoral d'aquest hivern
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una electora dipositant el vot a l'urna en els últims comicis del 2011 Foto: TONY LARA

La data més probable per a les legislatives del 2015 es concreta. Fonts properes a la majoria parlamentària de Demòcrates per Andorra (DA), van avançar ahir que el calendari de la formació preveu l'1 de març per cridar els electors a les urnes. I és que segons les mateixes fonts el dia 16 de gener donarà el tret de sortida a la cursa electoral amb la dissolució del Consell General, després d'haver aprovat els pressupostos de l'Estat el dia abans, el 15 de gener.

Així, el proper 23 de gener es faria la presentació de les llistes al Govern en funcions, pel que fa a la circumscripció nacional, i als comuns, pel que fa a la circumscripció territorial o parroquial. El començament de la campanya seria el 14 de febrer, preveient un termini més que còmode per comprovar la validesa de les llistes i la legitimitat dels candidats.

Les eleccions arribarien quinze dies més tard, esgotant el termini establert per Llei, per a la durada de la campanya electoral que ha d'allargar-se un mínim de 10 dies però no pot anar més enllà de 15.

L'hipotètic calendari avançat també preveu la constitució del Consell General el 23 de març, 15 dies després de la proclamació dels resultats, que tot fa pensar serà una setmana després dels comicis per fer el recompte dels vots dipòsitats a la Batllia. Així s'arribaria a la sessió d'investidura del cap de Govern el proper 7 d'abril.

I és que el calendari electoral no es pot avançar perquè primer cal aprovar els pressupostos de l'Estat, cosa que haurà d'esperar a mitjans del mes vinent, per la visita del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy prevista pel proper dijous 8 de gener.

avançar les eleccions / Si molts observadors polítics són de l'opinió que avançar les eleccions juga a favor de DA, ja que desavantatge les altres formacions que tindran més dificultats a l'hora de confeccionar llistes a totes les parròquies o llistes nacionals amb un líder prou carismàtic que pugui arrossegar vots, el cert és que el calendari electoral final no s'avançarà gaire al de les últimes legislatives del 2011.

Cal recordar que en aquella ocasió l'ex-cap de Govern, Jaume Bartumeu, va dissoldre el Consell General el 15 de febrer del 2011 i va fixar la data del 3 d'abril per a les eleccions anticipades. Al cap de vuit dies, el 23 de febrer es va esgotar el termini per presentar les candidatures, que es van publicar el dia següent.

En aquella ocasió la campanya electoral només es va allargar tretze dies, començant el diumenge 20 de març per acabar l'1 d'abril. El vot per dipòsit judicial es va obrir el 21 de març i es va tancar el 2 d'abril, coincidint amb la jornada de reflexió. Va ser precisament el resultat d'aquests comicis que va donar a DA l'aclaparadora majoria al Consell General, i també la inèdita paritat entre consellers i conselleres que ha fet parlar d'Andorra arreu d'Europa i del món, durant els últims anys.

Una paritat que moltes conselleres –de totes les formacions que hi seuen– dubten de que es torni a repetir en l'immediat.

els candidats / D'altra banda, si aquest calendari es confirma els únics candidats que el ciutadà té clars, són el propi cap de Govern, Toni Martí, i els líders dels partits Socialdemòcrata (PS), Pere López, i de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu.

En canvi, tot i el gran congrés que van celebrar a començaments del mes passat, els Liberals d'Andorra (Ld'A) estan fent esperar la presentació d'un líder prou carismàtic per conquerir l'electorat i propulsar el partit entre els favorits.

Però si Ld'A encara no ha resolt aquesta incògnita, altres formacions també han d'afrontar la dificultat de fer llistes territorials a totes les parròquies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT