PUBLICITAT

Els numismàtics tenen un marge del 20% en la comercialització

  • Els distribuïdors creuen que els sets es vendran a poc a poc, sense llargues cues ni col·lapses
  • El col·leccionista espera l'euro andorrà des de fa un any cosa que atenua l'efecte sorpresa
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un dels dissenyadors de les monedes a la presentació dels euros examina un dels primers sets de col·lecció que es posaran a la venda el gener Foto: SFG

Els numismàtics tindran un marge del 20% en la comercialització de les primeres sèries d'euros de col·lecció que es posaran a la venda a partir del 15 de gener al preu de 24 euros. O sigui que el benefici brut per cada sèrie de vuit monedes serà de 4,8 euros. No obstant això, el sector encara no sap amb certesa quin volum de monedes comercialitzarà, ni quan es posaran també a la venda a les Oficines de Turisme, tal com va anunciar dimarts passat el Govern. De fet, la percepció del detall de la comercialització és diferent entre els dos operadors consultats per EL PERIÒDIC. Així, Miguel Abad de Filatèlia Abad, confia en que «els euros arribaran més tard a les Oficines de Turisme», per poder tenir un termini d'exclusivitat una mica més dilatat. En canvi, Vicenç Lucas de la Filatèlia Andorrana, va matisar que «tot i que serem els distribuïdors oficials, els euros sortiran per a tothom igual». Lucas va afegir que «qui paga mana i és normal que es vulguin promocionar les monedes des de les Oficines de Turisme perquè el turista les vegi i les pugui comprar». Sigui com vulgui, la percepció de tots dos comerciants és positiva, tot i els matisos que van expressar.

I és que Abad i Lucas van queixar-se de la llarga espera que «ha precedit la tant anunciada emissió, primer ens van dir el 20 de gener passat, després el juny i en definitiva ha tardat massa»! Va exclamar Lucas, afegint que «fa dos anys que l'esperem». A més, contràriament al que es podria pensar va negar que la llarga espera podés crear més expectació. «El col·leccionista està curat d'espants i finalment, el què és important és que les monedes arribin, un dia o altre». Abad també es va queixar del mateix i va argumentar que «si és veritat que la primera emissió d'euros andorrans va aixecar molta expectació de bon començament, ens han fet esperar massa». I va afegir que «esperem que als col·leccionistes no se'ls hagi acabat la paciència i que podem suscitar el mateix interès que fa uns mesos».

A més, també va expressar altres dubtes com el fet que «no sabem quants sets podrem comercialitzar, si tindrem un topall o si anirà en funció de la demanda». En canvi, Lucas va avançar que «l'única cosa que el Govern ens ha demanat és vigilar les quantitats de carteres de monedes que ens demanen en una sola compra per evitar que algú les vulgui acaparar». En quant a l'especulació que pot generar la compra massiva de col·leccions, Lucas va precisar que «intentarem que no passi, però sovint són coses que no les pots evitar».

reactivació / L'emissió dels primers euros andorrans podria incentivar la reactivació d'un sector que havia conegut un cert esplendor en dècades passades, quan els col·leccionistes del país i de fora, feien llargues cues davant les oficines de correus –francesos i espanyols– si sortia una nova emissió de segells; o als bancs i a les filatèlies quan sortia alguna nova emissió de Diners, una moneda exclusivament de col·lecció encunyada pels serveis del Copríncep episcopal. Abad va explicar ahir que «el país ha conegut diferents èpoques; una va ser el nostre negoci, després la construcció i ara l'or que torna a baixar», i va lamentar que «en els més de 47 anys que porto de professió he vist tancar més d'una dotzena de filatèlies». A la qual cosa, Lucas va afegir que «de cap manera esperem cues com en aquella època, de primer perquè els ciutadans ja poden reservar la seva cartera per internet i anar-la a recollir a Tràmits, i després perquè la crisi fa que la gent s'ho pensi molt més a l'hora de gastar». I va concloure que «si una persona podia encomanar quatre sets per a la família, avui el més normal és que amb dos ja faci». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT