PUBLICITAT

Mesura «excepcional» d'Interior per l'alta demanda del sector hoteler

  • S'amplia la quota en 220 treballadors i es cobrirà una part també amb els aturats, que baixen fins als 590
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La recepció de l'hotel Plaza d'Andorra la Vella, aquest dimarts. Foto: TONY LARA

El Ministeri de Justícia i Interior va decidir ahir aplicar una «mesura excepcional» en la gestió de les quotes de treball d'hivern per a temporers, va explicar el ministre Xavier Espot. Es tracta de l'ampliació de la quota d'hivern del sector hoteler, que el 22 d'octubre d'aquest any es va obrir amb 1.730 autoritzacions. Segons es va aprovar ahir en Consell de Ministres, s'amplia en 220 persones més tenint en compte l'elevada demanda de llocs de treball que s'està produint les darreres setmanes.

Espot va exposar que la xifra s'ha calculat tenint en compte també les persones inscrites al Servei d'Ocupació en recerca de feina que podrien acollir-se als llocs de treball que ofereixen els hotelers. És a dir, una part de la demanda es cobrirà a partir d'aquestes 220 quotes i la resta amb els aturats nacionals (Espot no va saber dir la xifra exacta d'aquests darrers que se'n beneficiaran). Pel que fa a la demanda del país, «no totes les persones volen o no totes tenen la suficient experiència», va justificar el ministre. És per aquest motiu que s'ha obert també la quota forana.

El ministre va explicar que, després de parlar-ho amb el responsable d'Ocupació, «no recordem que mai abans» s'hagués hagut d'aplicar aquesta mesura. Una mesura positiva i que demostra que les necessitats del sector hoteler van en augment, perquè «s'han obert nous establiments» i perquè es preveuen uns Nadals positius. D'altra banda, també demostra que el Govern va ser «prudent» a l'hora d'obrir 1.730 quotes (que són les mateixes que les de l'any passat), fet que ha permès prioritzar el mercat intern. Val a dir que a aquestes 1.730 quotes obertes se li ha de sumar un 10% més que ja va activar el ministeri, una possibilitat que atorga la mateixa normativa d'Immigració.

Pel que fa a la resta de sectors i l'evolució de les seves quotes temporals, segueixen una dinàmica similar a la dels hotelers, però a una velocitat més moderada i «amb menys intensitat», de manera que en principi no s'hauran d'ampliar. I més tenint en compte que la demanda, un cop passat festes, anirà minvant.

Aquesta ampliació de quotes temporals (20 de les quals corresponen a fronterers i 70 poden ser per a treballadors de fora de la Unió Europea), es farà efectiva un cop surti publicada al BOPA, dimecres vinent. Fins llavors no hi haurà complicacions per cobrir les necessitats del sector, va explicar Espot. Són per a treballadors no relacionats amb càrrecs directius ni comptables.

Els aturats, A NIVELLS DEL 2010 / L'altra bona notícia exposada al Consell de Ministres setmanal és la davallada important que s'ha registrat al Servei d'Ocupació. Les dades més recents parlen de 590 persones sense feina, quan el novembre es va tancar amb 701. La davallada per tant és del 16%, i del 26% si es compara amb el desembre de fa un any. «Ens hem de remuntar fins al 2011 per trobar xifres tan positives, i fins el 2010 per trobar un interanual tan positiu», va celebrar Espot.

Reunió de petits estats a Andorra / D'altra banda, el Govern va aprovar durant el Consell de Ministres la celebració a Andorra de la segona reunió d'alt nivell dels vuit petits Estats de la Regió Europea de l'OMS. Aquesta trobada internacional tindrà lloc a finals de juny o principis de juliol de l'any vinent i donarà continuïtat a la celebrada un any abans a San Marino.

La reunió és una oportunitat perquè els petits països s'organitzin millor i comptin amb una veu única davant els òrgans de govern de l'Organització Mundial de la Salut.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT