PUBLICITAT

El PS aposta per les anticipades després d'enllestir el marc fiscal

  • Els socialdemòcrates proposen pactar un "pressupost de mínims" amb els reformistes
  • Les reformes es podrien acabar al febrer o al març i els comicis serien a l'abril o al maig
IAGO ANDREU
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Goya, Bartumeu i Ríos, abans de la roda de premsa que va tenir lloc després de la reunió del directiu, ahir. Foto: TONY LARA

La cinquena legislatura del període constitucional acaba amb eleccions anticipades. Entre el gener i el maig de l'any vinent. Ara només cal precisar quan. El comitè directiu del PS va rebutjar ahir qualsevol nou intent de govern d'unitat i va apostar per intentar un últim pacte amb els reformistes per aprovar la reforma fiscal i un pressupost de mínims i després anar a les urnes.

El full de ruta del PS és clar i s'assembla força --per no dir que és idèntic-- a la proposta d'acord que el febrer passat el president del Grup Reformista, Joan Gabriel, va posar damunt la taula: aprovar les lleis fiscals i anar a eleccions, prèvia aprovació també d'un pressupost de mínims que permeti al futur Executiu començar a governar en condicions. El pacte, segons va explicar ahir el primer secretari socialdemòcrata, Ferran Goya, només pot ser entre el PS i els reformistes: "No és que no vulguem entendre'ns amb Andorra pel Canvi, és que no podem", va declarar Goya.

Els socialdemòcrates van tornar a constatar ahir que és amb CR amb qui hi ha una major coincidència programàtica quant a la reforma fiscal: Goya va explicar que de les 14 condicions que els reformistes van posar a l'aprovació dels tres projectes de llei d'imposició directa ja n'hi ha 12 de consensuats. La Llei de l'IVA està més endarrerida, però els consellers socialdemòcrates presents a la reunió d'ahir es van comprometre a trepitjar l'accelerador.

Quant al pressupost, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va iniciar ahir al vespre mateix els contactes amb els líders dels grups parlamentaris --se suposa que principalment amb Gabriel-- per redefinir les línies mestres dels comptes públics. La intenció és que a finals de mes el Govern entri a tràmit un Projecte de llei pressupost força més retallat que el que s'ha estat elaborant fins ara. "Si hi ha possibilitats de pactar un pressupost de mínims, nosaltres cedirem i s'haurà de retallar el que es pugui", va explicar Goya. L'objectiu final és que el Consell i el Govern que surtin de les anticipades "no hagin de treballar amb dotzenes parts i crèdits extraordinaris, perquè això esgota i fa perdre temps".

¿I si no és possible pactar aquest "pressupost de mínims"? Doncs el Govern entrarà a tràmit els comptes que ja té previstos i que, de moment, queden guardats en un calaix. Els entrarà a tràmit perquè té l'obligació de fer-ho però sabent que molt probablement no s'aprovaran i que, aleshores, la dissolució del Consell serà encara més immediata. Però aquesta era una hipòtesi en la qual el PS ahir no volia pensar: La idea és enllestir les lleis fiscals a finals de febrer o al març i convocar eleccions a l'abril o al maig per tal que abans de l'estiu ja hi hagi un nou gabinet.

NO MAREJAR MÉS LA PERDIU
Segons va explicar Goya, la unanimitat de criteri dels socialdemòcrates quant a la proposta de govern d'unitat d'ApC va ser total i va ser de rebuig: "No volem continuar marejant la perdiu perquè no és bo per al país seguir girant sempre al voltant de les mateixes qüestions", va declarar el primer secretari del PS.

Ja fa dies que el president del Grup Reformista, Joan Gabriel, va descartar el govern d'unitat proposat pel líder d'ApC, Eusebi Nomen, i va restar credibilitat a la proposta de la plataforma. Després del no socialdemòcrata la via del govern d'unitat queda del tot descartada.

VUIT MESOS ABANS
Goya va admetre que el full de ruta dissenyat pels socialdemòcrates s'assembla molt al que Gabriel va formular fa vuit mesos. No obstant això, el PS veu algunes diferències: en aquell moment la reforma fiscal encara no havia ni començat i el Consell General encara no havia votat els convenis d'intercanvi d'informacions tributàries. Segons Goya, l'escenari actual permet acotar bastant més el calendari de les anticipades.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT