PUBLICITAT

Una mica més a prop d'Europa

  • Martí destaca que «hem fet un gran pas de cara a la integració econòmica i social del país»
MARISA DA COSTA
ANDORRA LA VELLA

El Cap de Govern, Antoni Martí, va presidir ahir l'acte institucional de presentació dels euros andorrans, que segons va expressar era «el darrer esdeveniment públic al que assisteixo abans de finalitzar l'any». I ho va fer escortat per l'equip de Govern, els excaps de l'executiu Òscar Ribas i Albert Pintat, i representants del món de la numismàtica que aquests dies estan molt pendents de la posada en circulació dels euros, però sobretot de les edicions especials que podran comercialitzar pels col·leccionistes.En la seva intervenció, Martí va destacar que «l'emissió d'aquestes monedes és coherent amb la trajectòria de les darreres dècades».Una trajectòria que segons va afirmar el cap, s'ha dirigit cap a una major integració econòmica i social del Principat en el seu entorn més proper, és a dir, Europa. Un procés que no tothom assimila de la mateixa manera, tal com va voler remarcar Martí, que va argumentar que «no signar l'acord monetari hauria frenat el creixement d'Andorra», afegint però, que és normal que s'alcin veus crítiques i que sorgeixin dubtes i incerteses». No obstant això, va insistir en què «vivim al segle XXI i que assumir aquesta funció sobirana essencial» – referint-se a l'encunyació de moneda europea amb identitat andorrana– «no suposa aixecar murs, sinó tendir ponts».

Martí va continuar defensant que «aïllar-nos no ens hauria protegit de res», i va matisar que Andorra «ha de potenciar els seus punts forts, el comerç i el turisme, i demostrar la voluntat de cooperar amb Europa per tenir les portes obertes al seu mercat interior». Les paraules del cap de Govern van estar precedides pel discurs del Ministre de Finances i de la Funció Pública, Jordi Cinca, que va recalcar que l'emissió d'aquestes monedes és «un reflex inequívoc de la nostra voluntat de participar en el projecte de construcció de la Unió Europea».

Cinca va afegir que, tot i que «en termes econòmics aquest llançament és insignificant» –comparat amb el que es fa en altres països molt més grans que Andorra–, «és un acte sentit i necessari, ple de simbolisme». El ministre també va explicar que la circulació de les noves monedes a partir del proper dia 15 de gener, esdevindrà una important via de «transmissió de valors i una manera de difondre el nostre patrimoni».

El disseny

Els dissenys facials de cadascuna de les monedes van ser triats, precisament, per acomplir aquesta voluntat de promoure i mostrar a Europa i al món els aspectes més característics i distintius del país. Cinca va explicar que cadascuna de les cinc imatges plasmen «símbols inconfusibles de la història i tradició andorranes»: la representació del seu poble i institucions amb l'escut d'Andorra a la moneda de dos euros, la Casa de la Vall a la moneda d'un euro, el romànic amb l'església de Santa Coloma a les monedes de cinquanta, vint i deu cèntims; i per últim, el patrimoni natural que amb el perfil d'un jove isard orna les monedes més petites de cinc, dos i un cèntim. Tota una col·lecció que els ciutadans ja tenen a la seva disposició pel preu facial de 3,88 euros a la pàgina www.euros.ad. D'altra banda els col·leccionistes hauran de fer paciència fins el proper gener, en què es començaran a comercialitzar les sèries especials. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT