PUBLICITAT

Andorra es fa l'euro més seu

  • La Casa de la Moneda y Timbre encunya les primeres peces per gairebé 2,5 milions
  • La segona tanda la farà la Maison de la Monnaie per restablir l'equilibri de bon veïnatge
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una periodista fent una foto al dossier electrònic que va presentar el Govern ahir Foto: EL PERIÒDIC

Si en un principi el Govern havia anunciat que la primera edició d'euros andorrans es repartiria entre els organismes d'emissió de moneda dels països veïns, finalment és la Casa de Moneda y Timbre espanyola qui acaba d'encunyar els gairebé 2,5 milions d'euros amb identitat andorrana. La raó esgrimida ahir pel ministre de Finances, Jordi Cinca, en la presentació d'aquesta primera edició, és que «tot i que el Govern tingués la clara voluntat de repartir l'emissió entre Espanya i França, quan t'endinses en aquest món t'adones que té més complexitats logístiques i tècniques de les que esperaves, i per abaratir els costos vam decidir encunyar totes les monedes a Espanya». No obstant això, Cinca va reiterar la voluntat del Govern de mantenir l'equilibri de bon veïnatge i va anunciar que «l'emissió 2015 s'encunyarà a França». El ministre també va afegir que «així donem un sentit pràctic a l'emissió» i va insistir en que «aquesta formula és més eficient». En quant als beneficis que el Govern farà amb aquesta primera edició, Cinca va explicar que encara és d'hora per detallar-ho, però va matisar que «l'Estat sempre recupera el valor facial de la moneda». Cinca va explicar que respectant les regles de joc que marca la Unió Europea per l'emissió de moneda, el 80,11% de la totalitat de les peces encunyades és per a ús corrent, i només el 19,89% per a edicions especials adreçades als col·leccionistes.

Així, el valor facial de la primera emissió és de 2.479.482,40 euros, dels quals 1.714.642 seran monedes de circulació corrent i 493.240 euros es repartiran en edicions especials: Monedes de 2 euros commemoratives del 20è aniversari de l'adhesió d'Andorra al Consell d'Europa –aquestes apareixeran el proper mes de març–, monedes de dos euros amb fons mirall, una presentació especial de la col·lecció de les vuit peces i una altra sèrie també en fons mirall. Totes aquestes monedes tindran un valor més elevat que el propi valor facial, i es destinaran sobretot als col·leccionistes que les podran adquirir a les numismàtiques i filatèlies, però també a les Oficines de Turisme del territori, a partir del proper 15 de gener. Cinca va argumentar els canals de comercialització pel fet que «no volem que les monedes s'acabin venent en qualsevol botiga de souvenirs», i va matisar que «hauríem pogut adreçar-nos a un sol comprador per vendre els 70.000 sets especials, però t'has de posar en mans de tercers i obres la porta a l'especulació amb un element tan sensible com aquest que també és garant de la sobirania d'un país». I va concloure que «d'aquesta manera tardarem més temps per vendre les monedes, però no passa res, tampoc hem fet l'emissió buscant un guany imminent».

Visibilitat al món / Sigui com vulgui, el ministre va reconèixer que ja fa dies que alguna web de numismàtica anuncia la venda d'euros andorrans i de col·leccions, «quan encara no els tenen, ni els podran adquirir perquè les monedes de curs corrent es posaran en circulació de manera molt progressiva a Espanya i a Andorra, a través de les entitats bancàries».

A més, la distribució es farà de manera aleatòria i en un paquet de 50 monedes d'euro només n'hi haurà dos o tres d'andorranes, per exemple. Si el suspens per l'euro andorrà és viu, Cinca va afirmar amb contundència que «l'expectació creada pels col·leccionistes puja com l'escuma els primers dies però després baixa en picat». I va afegir que «seran les emissions, quan portem 10 o 20 milions de peces encunyades el que ens donarà visibilitat al món».

Euros per a tots / El ministre va insistir molt en que «tots els ciutadans podran adquirir la col·lecció de les vuit peces al seu preu facial de 3,88 euros», i va anunciar que «a partir d'aquesta tarda ja es pot fer la reserva de la col·lecció a la pàgina www.euros.ad». El funcionament de la pàgina és molt àgil i permet fer el pagament per TPV. Només cal omplir els camps requerits amb el nom i el número de cens (número d'afiliat a la Seguretat Social) i pagar. Les monedes es podran recollir a Tràmits a partir de la data que la mateixa pàgina web indicarà a cada usuari després d'haver fet correctament la reserva. Cinca va persistir en que «no cal precipitar-se perquè hem reservat 70.000 presentacions per cobrir aquesta demanda i per tractar-se de la primera emissió».

Edicions especials / En canvi, les edicions especials que es vendran a les numismàtiques, les filàtelies i les Oficines de Turisme, tindran una presentació més sofisticada però el preu també serà molt més elevat. Així la presentació especial de les vuit monedes –70.000 sets dels quals 1.000 són patrimoni de l'Estat– es comercialitzarà per 24 euros. A aquesta edició s'hi afegirà una de les monedes més esperades, la peça de dos euros commemorativa de l'ingrés d'Andorra al Consell d'Europa que es presentarà en un embolcall especial i es vendrà a un preu d'entre «sis i set euros peça», va precisar Cinca. També hi haurà dues edicions de monedes proof o amb fons mirall, que tenen un acabat més polit i sofisticat. Aquestes es presentaran en col·leccions de vuit peces de les quals se'n comercialitzarà 3.000 sèries, i en monedes úniques de dos euros de les quals se'n comercialitzaran 5.000 peces més. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT