PUBLICITAT

Mateu recorda que la crisi és un entrebanc a la l'hora de legislar

  • El síndic acomiada la legislatura fent balanç de l'activitat frenètica del Consell General en quatre anys
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El cap de Govern, Toni Martí, i el síndic general, Vicenç Mateu, en la fotografia de família, ahir Foto:TONY LARA

El síndic general, Vicenç Mateu, va acomiadar ahir la legislatura que s'esgota fent balanç de la feina feta al Consell General. Un cop acabada la sessió tradicional de Sant Tomàs, Mateu va destacar com a fites de la legislatura que presideix, «el gran projecte d'obertura econòmica que requeria un desplegament legislatiu per donar-li seguretat jurídica». També va insistir en el procés de transformació i reforma del país, tot i que va reconèixer que no «tothom hi està d'acord».

Mateu va recórrer a una de les cites del Manual Digest per fer més entenedor el seu posicionament, i va explicar que «si el Manual deia que els camins interiors calia mantenir--los nets mentre que els exteriors calia mantenir-los bruts, crec que és hora de treure les pedres dels camins i de que Andorra s'obri a l'exterior». I va defensar la necessitat d'adoptar estàndards internacionals i de continuar en el camí cap a la transparència. Del treball legislatiu va concloure que la «quantitat no sempre és sinònim de qualitat», però no obstant això, es va felicitar per la feina feta sobretot perquè «el treball legislatiu no dóna resultats immediats».

Legislar en temps de crisi / El síndic també va recordar que «legislar en temps de crisi és especialment complicat: els ciutadans reclamen solucions als seus problemes i tot sovint, es troben amb mesures que no donaran fruit fins a mitjà o llarg termini». Sigui com vulgui, el balanç parla per si sol, la legislatura capitanejada per Demòcrates per Andorra (DA) s'acomiada amb 135 lleis aprovades i 27 tractats internacionals ratificats. Mateu també va avançar que en la darrera sessió del Consell, s'aprovaran set lleis i dos tractats internacionals més, per «fer net de la ingent tasca parlamentària que ens ha estat encomanada». El síndic va especular que «és provable que sigui la legislatura en què s'han aprovat més textos», i va destacar que per primer cop, «aquest any s'han sobrepassat amb escreix el centenar de butlletins del Consell». Mateu va tancar el seu parlament agraint a la ciutadania «la confiança que ha dipositat en nosaltres» i recordant que «tots som –per damunt de tot–, ciutadans al servei de ciutadans, persones al servei de persones».

Equilibri pressupostari / El president de la majoria parlamentària de DA, Ladislau Baró, també va acomiadar ahir la legislatura, anunciant que «ja en porto dues de seguides i potser em toca un allunyament». No obstant això, Baró es va felicitar per la feina feta en l'àmbit de la justícia «amb un paquet de lleis molt important», però sobretot en l'àmbit de la reforma econòmica i l'equilibri pressupostari i es va referir explícitament a la regla d'or, «una Llei que no només consolida la gestió de contenció del Govern sinó que també consolida la gestió de contenció des d'una perspectiva més estructural». Una idea que va compartir el ministre de Finances, Jordi Cinca, que no podrà veure desplegada la Llei de bases de l'ordenament tributari en la seva totalitat pel rebuig dels comuns a l'Agència Tributària única. Cinca va argumentar però, que el projecte no depèn només del seu ministeri sinó que «depèn d'una discussió de tot el país i de la delimitació de les competències i transferències als comuns». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT