PUBLICITAT

El PS portarà al seu programa una llei de l'emprenedoria

  • Poder crear societats en set dies i oferir als empresaris la figura d'un gestor, d'altres propostes
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Rios, López i González, ahir durant el balanç de l'any. Foto: TONY LARA

El Partit Socialdemòcrata va fer balanç ahir al matí de l'activitat realitzada durant aquest any que tot just s'acaba. Un balanç que conclou amb una valoració «positiva», en la qual han contribuït «a la millora de l'activitat legislativa del Consell General», segons va manifestar el president del grup parlamentari, David Rios. A més de valorar l'any legislatiu, el partit va avançar algunes de les propostes que recollirà el seu programa electoral cara les properes eleccions generals. Concretament, aquelles relacionades amb la reactivació econòmica del país. El primer secretari i candidat a cap de Govern, Pere López, en va esmentar tres: L'impuls d'una llei de l'emprenedoria, la creació d'una oficina econòmica d'atenció als empresaris amb gestors especialitzats i, finalment (aquesta relacionada amb el que permetrà la segona mesura), l'opció que les societats puguin estar operatives entre set i deu dies després de formalitzar la petició al Govern.

En relació a la llei de l'emprenedoria, la intenció és crear un marc legislatiu que englobi tots aquells aspectes relacionats amb la creació de nous projectes empresarials. Evidentment estarà molt enfocada als joves emprenedors, però també està pensada per a «gent sense feina o amb certes habilitats» empresarials, va plantejar López. Així, tocarà aspectes com la formació, la capacitació, la simplificació de tràmits o l'opció de fer «aportacions progressives del capital social a l'empresa» i no de cop en el moment que es constitueix, garantint «tractaments específics» tant si es tracta de capital públic com de privat (provinent de business angels, per exemple).

OBRIR EN UNA SETMANA / Totes aquestes facilitats per tirar endavant projectes d'emprenedoria han d'estar lligades, al parer dels socialdemòcrates, amb facilitats per crear societats en general. De fet, la voluntat és acabar amb l'actual «núvol administratiu» en el que cauen molts empresaris quan intenten iniciar el seu projecte, o fins i tot quan volen fer un canvi de nom, ampliar la seva activitat o reorientar-la, va explicar López. En general, el termini per fer aquests tràmits «no és inferior a un mes» i fins i tot es donen casos en què «s'allarguen mesos». Per aquest motiu, el Partit Socialdemòcrata portarà al seu programa diverses modificacions legislatives i de tràmits per tal que les societats es puguin crear en un termini entre els set i els deu dies.

Evidentment, va subratllar López, només es donarien aquestes facilitats per a «societats sense problemes», que no estiguin relacionades amb corrupció, blanqueig o que no tinguin darrere seu un informe de la Unitat d'Intel·ligència Financera (UIF). Amb aquestes «serem més curosos».

GESTORS ESPECIALITZATS / Com a tercera mesura per tancar aquest cercle que cerca en línies generals agilitzar els tràmits administratius i reduir terminis, el PS proposarà al seu programa la creació d'una oficina econòmica d'atenció al públic per poder fer tots els tràmits. El partit vol acabar amb el concepte de finestreta única com la que funciona actualment a l'edifici administratiu del Govern, on tant es pot presentar una sol·licitud d'entrada de societat com demanar un forfet escolar, va plantejar el candidat a cap de Govern. Aquesta oficina estaria configurada per gestors especialitzats, que seran els que han de garantir l'assoliment dels terminis que cerca el PS: de set a deu dies màxim.

A banda d'assessorar i guiar en totes les tramitacions del Govern, els gestors (que seran funcionaris formats, «no cal engrandir l'administració», va dir López), també assessoraran en tràmits que s'hagin de fer en d'altres administracions públiques com poden ser els comuns, la CASS o Immigració.

D'aquesta manera s'acabaria amb la situació actual de funcionament de tràmits, així com amb el propi punt Actua Corner instal·lat també a l'edifici administratiu, que és «purament administratiu però no resolutiu», va lamentar Rios. H

En paral·lel a la definició del programa electoral, el Partit Socialdemòcrata comença a moure ja les primeres fitxes per plantejar com poden quedar les llistes per a les eleccions. Tot i que «de llistes n'hem parlat poc», va assegurar López, i no se'n parlarà fins molt probablement el 17 de gener quan es reuneixi la comissió de candidatures, sí que ahir es van avançar algunes pinzellades. Per exemple, la consellera general Mariona González va assegurar que no té la intenció de tornar-se a presentar.

33 «Porto tres legislatures seguides i ja se m'ha tret tot el suc», va justificar González, plantejant que no és en cap cas «un no rotund perquè mai es pot dir d'aquesta aigua no beuré», però que la seva voluntat és deixar pas a noves generacions.

33 Per la seva part, el president del grup parlamentari, David Rios, va assegurar que encara no té la decisió presa i que no la prendrà fins que no es tanqui aquesta legislatura. «També hi ha el factor família, ho hem de parlar», i a més a més «m'ha de voler el partit», va exposar.

33 Pel que fa a acostaments polítics amb d'altres formacions, sembla que n'hi ha un de més clar que la resta, el que relaciona el PS amb els Verds. De fet, ahir durant el balanç ofert als mitjans de comunicació hi va ser present un dels seus membres i portaveu, Ricard de la Casa. La situació «no ha canviat des del primer dia» en què es van asseure a la mateixa taula, va assegurar López. «Estem treballant bé, plegats», «encara queda molt per tancar un projecte polític però res fa pensar que no es pugui fer d'una manera satisfactòria», va afegir.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT