PUBLICITAT

Escaldes aprova invertir 3,5 milions durant l'any vinent

  • El pressupost serà de 22,9 milions, un 15% més que el d'aquest any
IMAR MARTÍNEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Marín atenta a Mañosas durant una Sessió de Comú anterior Foto: ÀLEX LARA

En el pressupost aprovat ahir durant la darrera sessió de Comú d'Escaldes-Engordany, es va decidir destinar 3,5 milions d'euros a inversions, el que suposa un increment de gairebé el 290% respecte aquest any. El pressupost total aprovat també ha augmentat, en aquest cas un 15%, arribant als 22,9 milions d'euros.

La cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, va recordar que els comptes dels darrers anys «han vingut marcats per la austeritat» i va afegir que, tot i l'increment en inversió, el pressupost pel 2015 segueix marcat per la situació econòmica adversa. Si es compleixen les expectatives, els quatre anys de mandat es tancaran l'any vinent havent reduït el deute en uns vuit milions d'euros –dels 34,8 als 26,2 milions–, el que representa prop d'un 25%.

A més, Marín va afegir que hi ha indicadors que «encoratgen» a la majoria comunal, com per exemple «l'increment del 34% que ha viscut durant aquest any la parròquia pel que fa a nous negocis».

Per la seva part, l'oposició va abstenir-se a la votació perquè consideren que «hi ha una sèrie de punts que són electoralistes». El seu conseller al Comú, Aleix Mañosas, va referir-se a l'increment de les inversions afirmant que ells «des del principi» apostaven per no reduir-la tan dràsticament, i va afegir que «no sé si l'augment és per respondre realment les necessitats o si té a veure amb les eleccions del 2015».

Mútua dels Agents de Circulació / El punt on hi va haver més divergències va ser amb l'aprovació de la creació d'una Mútua pels Agents de Circulació «amb l'objectiu de pagar les indemnitzacions» corresponents per baixes, accidents, malalties cròniques, etcètera.

Des de la majoria van explicar que aquests Agents hauran d'aportar, en principi, un 1,5% dels salaris i, en cas de no tenir prous fons a l'inici, el Comú s'encarregaria de cobrir la part que faltés. Hi haurà una comissió –sense cap representat de la minoria– que s'encarregarà de «controlar i vetllar el bon funcionament».

La consellera de l'oposició, Cèlia Vendrell, va afirmar que s'han assessorat per una asseguradora privada, i segons aquesta «el risc pel Comú d'implantar el sistema és molt elevat». A més, va afegir que no s'ha arribat a un acord total amb els Agents de Circulació a l'hora de crear un sistema propi, i que aquests presentaran un segon recurs.

Vendrell també va explicar que molts d'aquests Agents de Circulació ja disposen d'una assegurança privada i que, per tant, haurien de pagar dues vegades quan «no es pot rebre una indemnització més elevada que el sou de quan s'està treballant», i va afegir que «els han dit que no podran deixar de pagar una part» d'aquestes assegurances.

Marín va respondre a Vendrell que la mesura «no pot ser més legal i transparent». A més, va afegir que l'1,5% que s'ha decidit implantar es podrà modificar «segons els criteris que decideixin els Agents» i, per tant, podrà ser reduït fins al 0,5% que és el mínim establert legalment.

Més control a la Vall de Madriu / Una de les decisions més celebrades és l'acord per poder aplicar sancions a les motocicletes que circulin per la zona declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Fins ara, les parròquies que en formen part no estan facultades per sancionar i l'acord permetria tenir més control sobre la zona.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT