PUBLICITAT

SPD vol obrir el debat sobre el tram final de la vida

  • El partit descarta l'acord amb els Liberals d'Andorra a Encamp
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Naudi i Roca, en roda de premsa posterior al Consell Nacional d'SDP Foto: ANA / M.C.

El Consell Nacional de Socialdemocràcia i Progrés va establir dissabte els dotze eixos principals que guiaran el seu programa electoral i va decidir la composició de la comissió electoral. El president del partit, Víctor Naudi, va indicar que fins després de Reis no tindran «noms tancats» de les llistes, tot i que ja ha començat la recerca de candidats. SDP veu probable aconseguir representants per presentar candidatures a quatre parròquies «com a punt de partida», va afirmar Naudi. D'altra banda, ara per ara, i si no hi ha un acostament notable pel que fa al programa, el partit descarta l'acord amb els Liberals d'Andorra a Encamp. Entre les propostes del programa hi ha la de convertir el Servei d'Ocupació en una borsa de treball nacional, agilitzar els sistemes de pagament als proveïdors, protegir i mantenir l'anonimat d'aquells que denunciïn casos de corrupció, limitar les adjudicacions directes i «obrir el debat» sobre el tram final de la vida perquè els ciutadans puguin posicionar-se en aspectes com l'eutanàsia, segons va explicar el portaveu del partit, Delfí Roca.

Encara que no es va voler parlar obertament d'eutanasia, el partit cinsidera que és una qüestió que s'ha de plantejar a la ciutadania. A partir de les conclusions del Consell d'Europa s'inclourà el tractament del final de la vida al programa i «per tant, al debat públic», va dir Roca.

D'altra banda, el Consell Nacional va decidir la composició de la Comissió de candidatures que estarà composada per un màxim de deu persones amb els coordinadors dels Comitès Locals i cinc membres de la Comissió de Política Nacional. Entre les seves funcions hi ha la de «perfilar» les candidatures nacionals i parroquials, va exposar Naudi i va recollir l'ANA.

D'altra banda, la proposta parroquial dels Liberals d'Andorra per formar coalició amb SDP a Encamp no sembla que hagi de prosperar ja que els socialdemòcrates prioritzen el programa i actualment es constaten «diferències importants», va admetre el portaveu del partit, Delfí Roca.

Programa / D'altra banda, Socialdemocràcia i Progrés va acordar els dotze punts que han de regir el seu programa electoral. Entre les propostes hi ha la de convertir el Servei d'Ocupació en una borda de treball nacional on tots els cotitzants hi estiguin inscrits, la reforma dels reglaments de comerç i indústria que han quedat obsolets, agilitzar els sistemes de pagaments als proveïdors i donar més agilitat a l'administració tendint cap a l'administració electrònica, fer un govern obert amb les dades d'interès públic accessibles per a tothom i crear eines per a combatre la corrupció com protegir l'anonimat de les persones que denunciïn aquests actes. També hi ha mesures per controlar les adjudicacions públiques com ara limitar les adjudicacions directes i publicar els informes justificatius de les adjudicacions; elaborar una llei d'espais naturals que inclogui les zones protegides, les no protegides i l'àrea urbana i buscar fórmules per evitar la dependència energètica; i definir els serveis de salut que es poden prestar al Principat i quins s'han de cercar acords fora del país en funció de les necessitats de la població.

En l'àmbit social se centren en la gent gran i els joves. Per als primers volen potenciar l'atenció domiciliària per davant de la residencial en la gent gran i la gratuïtat del dispositiu d'avís del Servei de Teleassistència Domiliciària, així com establir el testament vital i un acompanyament major durant el tram final de la vida. Per als joves es vol transformar la FNJA en un fòrum virtual, per exemple.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT