PUBLICITAT

Vives avisa: «El que cal és fer bons programes i complir-los»

  • El copríncep no passa per alt el moment polític i denúncia el populisme i la demagògia
  • «La democràcia participativa evitarà desencisos i promeses buides de continguts», manifesta
JOAN RAMON BAIGES
LA SEU D'URGELL

Periodic
Vives pronuncia el seu discurs de Nadal, ahir a la Seu d'Urgell. Foto: TONY LARA

El clima electoral que es viu a Andorra va traspassar ahir la frontera fins a les portes del Palau Episcopal de la Seu d'Urgell, on el copríncep Joan-Enric Vives va rebre les autoritats del país en la tradicional recepció de Nadal. En el seu discurs Vives va lloar valors com l'ètica i la solidaritat i no se'n va estar de recordar als dirigents que les promeses estan per complir-se, alertant de la desídia en la que poden caure els ciutadans per culpa dels incompliments o la corrupció que poden arribar a posar en qüestió pilars de l'actual societat com són les institucions.

Una part de la seva intervenció va tenir una càrrega política importat. A les portes d'una convocatòria per a les generals i d'un desembre del 2015 d'eleccions comunals, Vives va apuntar contra la temptació del tactismes o el populisme que, al seu parer, és l'espurna que desmotiva i crea «una ciutadania a-institucional i desvinculada». En realitat és la tan anomenada desafecció de la gent del carrer que veu la política cada cop més allunyada i que no dóna solucions als seus problemes.

La part més sucosa del discurs del Copríncep Episcopal va anar dirigida als seus convidats polítics al Palau, quan després de recordar que el 2015 serà un any marcat per dos processos electorals, va llançar l'avís: «Més que tàctiques bones, el que cal és fer bons programes i complir-los, i saber debatre les qüestions importants per al país, perquè els legisladors posin la dignitat de la persona humana i el bé comú al centre del seu interès». Més d'un entre l'audiència s'hi va sentir al·ludit, i més d'un segur que hi va haver de pensar en algunes d'aquestes reunions tan habituals que hi ha aquests dies per tal d'encarrilar la campanya electoral, on es deixen de banda les idees i les propostes en busca del rèdit a les urnes.

També en referència als processos electorals el copríncep va demanar «bons programes», que es debatin les qüestions importants i que els legisladors «posin la dignitat de la persona humana i el bé comú al centre del seu interès». Va reclamar que els programes es compleixin i que l'ètica sigui més present a Andorra. «El futur d'Andorra vindrà marcat pel rumb ètic que afecta infants i vellets, matrimonis i famílies, medi ambient i guanys justos, responsabilitat professional i solidaritat amb els qui tenen menys, disminució de la distància entre retribucions, així com potenciació dels valors de la dona i de les oportunitats per als més febles de la societat», va afegir.

Vives va proclamar la necessitat de fomentar una «democràcia participativa» per tal de frenar la temptació de «promeses buides de continguts, incompliments, populismes i demagògies» que no fan més que excitar els desencisos.

institucions / En un to més pausat el co-cap d'Estat va reivindicar la importàncies de les institucions i va defensar que aquestes han de ser properes al ciutadà, «eficaces i amb esperit de servei», i va precisar que les institucions no han de ser vistes amb fredor perquè «tenen ànima i l'ànima de les institucions són els valors que les mouen i que les tensen cap els fins». Per això va avisar que la crítica cap a les institucions està creixent desmotivant la ciutadania i que per això «avui molts relacionen el mot institució amb paraules negatives com corrupció, opacitat, jerarquització o engany», va dir utilitzant paraules del filòsof Francesc Torralba.

Déu n'hi do per ser un discurs de Nadal. Va ser una lliçó carregada de missatges en la qual també va fer menció del Papa Francesc sobre els ideals que han d'imperar al món per aconseguir el respecte a la dignitat la persona.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT