PUBLICITAT

Les entitats bancàries estan preparades per l'entrada de l'IRPF

  • BPA confirma que s'han fet proves i que el sistema informàtic està llest per funcionar l'1 de gener
IMAR MARTINEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El director de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, en una presentació sobre l'IRPF Foto:TONY LARA

Falten només 11 dies per acabar l'any, i a partir de l'1 de gener Andorra fa un canvi important a nivell econòmic amb l'entrada en vigor del nou IRPF. Gran part de la responsabilitat del bon funcionament i la correcta aplicació la tenen els bancs andorrans, que gestionaran de forma directa les retencions pertinents segons els criteris establerts a la llei. El procés ha sigut llarg, i els canvis que s'hauran d'incloure són molt importants, però les entitats bancàries han treballat per tenir-ho tot a punt.

La directora general adjunta de l'àrea de negoci de BPA, Cristina Lozano, va confirmar a EL PERIÒDIC que ja ho tenen tot «llest» de cara l'1 de gener per començar «sense cap incidència».

Adaptació informàtica / Una de les parts més importants ha sigut l'adaptació dels sistemes informàtics a les noves formes de retenció, amb totes les variables que inclou. Lozano va confessar que «la part més dura i feixuga» ha sigut aconseguir aquesta adaptació, però va afirmar que s'han fet proves «sense cap problema».

Lozano va explicar que fa temps que estan recollint totes les dades necessàries. Per tant, en principi la part tècnica està resolta i ara «està tot esperant en deadline per arrancar l'1 de gener de forma automàtica».

La formació / Una altra de les parts fonamentals fora dels processos tècnics i automàtics és la formació que han rebut els treballadors per acostumar-se i dominar les característiques del nou IRPF. Lozano va afirmar que «a Andorra tenim coneixements impositius, però no tan ampli com el poden tenir a d'altres països» on els impostos directes estan molt consolidats. Per aquest motiu, la directora general adjunta de l'àrea de negoci de BPA considera que és «tan important» la formació i «ho hem estat fent des del setembre amb les persones que estan de cara als clients».

De dubtes n'hi haurà molts sobretot al principi, per això Lozano va explicar que qualsevol client que ho necessiti «podrà consultar al seu gestor».

Afrontar el canvi / Lozano també va explicar que s'estan posant en contacte amb els clients perquè s'informin i sàpiguen com els hi afectarà a nivell impositiu l'entrada de l'IRPF perquè «cal abordar el canvi de forma directa» amb els usuaris.

Sobre si el nou impost és positiu o no pel Principat, Lozano no va voler entrar a valorar-ho, però va afirmar que «quan se li toca la butxaca a un client amb un canvi com aquest» la primera reacció és contrària. Això sí, el que considera que és positiu és «la forma en què s'ha traslladat la informació amb usuaris i les seves reaccions».

Les entitats bancàries, a més d'adaptar-se a l'entrada del nou impost directe, hauran d'anar afegint canvis com per exemple «els necessaris per dur a terme l'intercanvi automàtic d'informació» que Andorra s'ha compromès amb l'OCDE a assolir-lo de cara a l'any 2018. Aquests canvis es fan amb la voluntat d'entrar dins els estàndards europeus.

Per concloure, la directora general adjunta de l'àrea de negoci de BPA considera que «no es pot considerar ni positiu ni negatiu», sinó que simplement s'ha aprovat a Govern i, per tant, «és un canvi que s'ha d'afrontar». Els més important, segons Lozano, és «assumir-ho, intentar que l'impacte sigui el menor i tenir ben informats als clients».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT