PUBLICITAT

Saboya confia en què el rebuig del Senat no retardi el CDI

  • El ministre confia en la mecànica parlamentària francesa per resoldre la situació en breu
EL PERIÒDIC
LA SEU D'URGELL

Periodic
Gilbert Saboya i el copíncep Joan-Enric Vives, ahir al Palau Episcopal Foto: TONY LARA

El ministre d'Exteriors, Gilbert Saboya, va expressar ahir als mitjans de comunicació que confia en la mecànica parlamentària francesa perquè el conveni de no doble imposició (CDI) amb França –rebutjat dijous passat pel Senat–, pugui entrar en vigor «al més aviat possible». Saboya va fer aquestes declaracions a la recepció de Nadal del Copríncep episcopal, després d'haver-se reunit abans d'ahir a Paris amb el ministre d'Afers Exteriors de la República francesa, Laurent Fabius. Saboya va reiterar el desig de que «la mecànica d'aprovació dels tractats pròpia a la República es posi en marxa i es constitueixi una comissió paritària per buscar l'acord», ja que en cas contrari el CDI hauria de tornar a l'Assemblée per ser ratificat en segona volta. No obstant això, el ministre es va mostrar optimista perquè des del Senat es manté un discurs de reconeixement als esforços d'Andorra i també es validen les reformes que ha introduït el Principat en la seva legislació, sobretot en l'àmbit fiscal.

el rebuig de la dreta / La cambra alta francesa va rebutjar dijous passat el CDI que els Governs de França i Andorra van signar el 2013 amb la voluntat d'evitar la doble imposició però també de prevenir l'evasió i el frau fiscals de l'IRPF. El ponent, el senador de l'UMP, Philippe Dominati, va exposar que el text presenta «una clàusula molt particular que justifica en la meva opinió el retorn del text». Cosa que va argumentar afegint que «segons el text França pot fiscalitzar les persones físiques de nacionalitat francesa residents a Andorra com si el present conveni no existís». I va concloure que «França no pot instituir una fiscalitat sobre les persones físiques en raó de la nacionalitat i no del lloc de residència o de l'origen de les rendes». Dominati va advertir a més, que la clàusula podria ser derogatòria del dret establert. En canvi, el secretari d'Estat, Thierry Mandon va subratllar que «el conveni evita la doble imposició sobretot per les activitats econòmiques amb la voluntat d'afavorir els intercanvis», i va afegir que també «inclou un arsenal de lluita contra l'evasió fiscal». Mandon va insistir en que l'article del text assenyalat pel senador Dominati «no té cap efecte perquè una fiscalitat només pot ser establerta pel vot del parlament i no existeix cap projecte d'impost sobre la nacionalitat». I va recordar que l'article «es va afegir en un moment en que la legislació fiscal andorrana encara no era el que és avui». La senadora socialista Michèle André va donar suport al CDI «pel seu alt contingut simbòlic que culmina els esforços del Principat en matèria institucional i fiscal». André es va referir explicítament a l'entrada en vigor de l'IRPF l'1 de gener de l'any que ve. Sigui com sigui, 187 senadors de dreta i centredreta van votar en contra del conveni mentre que 141 senadors d'esquerra hi van donar suport.

trobada amb fabius / En quant a la trobada amb el seu homòleg francès, Saboya va destacar la importància de la temàtica europea a les portes de començar a negociar l'acord d'associació amb la UE, en la qual França ja ha reiterat en diverses ocasions la voluntat d'acompanyar els països amb els quals manté una relació bilateral privilegiada com és el cas de Mònaco o d'Andorra. Cosa que Saboya va considerar com un «bon punt de sortida» perquè França pot tenir un rol important «en la comprensió i explicació dels elements de particularitat i especificitats que Andorra pot posar sobre la taula en el futur». H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT