PUBLICITAT

Andorra aconsegueix sobreviure a la feblesa de l'entorn europeu

  • BPA diu que l'obertura econòmica està sent clau per a la millora dels indicadors, i es mostra optimista pel 2015
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Joan Pau Miquel fa un balanç de la situació de l'economia andorrana durant la presentació dels indicadors socioeconòmics, ahir a la BPA. Foto: TONY LARA

Una de les particularitats (i molts diran que negativa), de l'economia andorrana és que depèn molt dels països del seu entorn. Quan ells estan malament, Andorra està malament. I quan ells es recuperen, Andorra es recupera. Però sembla que aquest any les coses no estan seguint exactament aquesta línia. Així ho va plantejar ahir el conseller delegat de la Banca Privada d'Andorra, Joan Pau Miquel. L'avanç del PIB mundial s'ha aturat aquest 2014, situant l'indicador en el 3,3% i revisat a la baixa en comparativa amb les previsions d'inici d'any. A Europa la situació és similar. «La feblesa de les xifres de creixement ha posat de manifest la fragilitat de la recuperació» i l'FMI diu que hi ha un 38% de probabilitats que es torni a entrar en recessió després de preveure un PIB del 0,8% per a aquest any. Malgrat aquesta situació, i «tot i que Andorra és una economia fortament lligada a la dinàmica dels països de l'entorn», els més recents indicadors econòmics no mostren que el país s'hagi vist afectat per aquesta «feblesa» de l'entorn europeu, va assegurar Joan Pau Miquel. Tot al contrari: «Progressa la recuperació».

El motiu d'aquesta supervivència andorrana en relació a la resta del vell continent el trobem en dos aspectes, al parer de la BPA. Per una banda, perquè malgrat aquesta aturada del creixement europeu i la fragilitat de l'anhelada recuperació les previsions apunten que Espanya (el principal dinamitzador de la nostra economia) no està tan malament com la resta. I és que a l'Estat veí les perspectives del PIB són de l'1,7% pel 2015. I per altra banda, perquè l'economia andorrana ha introduït elements de millora i creixement per si sola. «La reactivació a Andorra està sent impulsada per factors domèstics» i, en particular, Miquel va destacar les reformes lligades al procés d'obertura econòmica. Aquest procés «comença a aportar símptomes de bonança, símptomes esperançadors per al nostre país», va assegurar. En d'altres paraules, es comença a notar la inversió estrangera i l'obertura de nous negocis amb capital forà.

Per aquest motiu, Miquel es va mostrar optimista amb la marxa de l'economia andorrana per a aquest any vinent.

Només hi ha un element que trastoca una mica aquest positivisme, i que demostraria que Andorra encara té lligams de dependència amb l'exterior. Ens referim a l'entrada de visitants, que va perdre acceleració aquest estiu. L'hivern va ser «excel·lent» amb una crescuda del 8%. Però a l'agost van caure un 5,8% i al setembre un 1,6%. Ara bé, a l'octubre els visitants han tornat a pujar un 2,7%. Així que caldrà «esperar a finals d'any per poder fer un balanç global» més acurat.

El pib d'andorra creix més / Tornant ara a la comparativa del Principat amb els països del seu entorn, i partint de l'indicador més clar per establir aquest tipus d'anàlisi, el conseller delegat de BPA va voler destacar el canvi de tendència del PIB andorrà. L'any 2012 la caiguda va ser de l'1,8%, «més intensa» que al context europeu, però en canvi el 2013 es va frenar el ritme de caiguda fins al -0,1%, és a dir, un descens «més suau» que a la resta. Per exemple a Espanya la caiguda va ser de l'1,2%, a Catalunya del 0,5% i a la zona Euro també del 0,5%. Tot plegat, i tenint en compte que es va fregar el 0% (amb previsions que aquest any puguem estar parlant d'un PIB positiu), Miquel va celebrar que Andorra hagi pogut deixar enrere «sis anys de dinàmica recessiva».

Finalment, i pel que fa al PIB per càpita, Andorra segueix força per sobre dels seus veïns. Va ser de 37.683 euros el 2013, un 29% més que el de Catalunya, un 36% més que el de la Zona Euro i un 54% més que el d'Espanya.

Bones notícies: ASSALARIATS I ATURATS/ Pel que fa als indicadors nacionals en si, des de la BPA es va assenyalar sobretot tres com a aspectes més positius i que marquen el camí de la recuperació: els assalariats, el mercat laboral i les matriculacions.

Pel que fa als assalariats, de gener a agost el creixement interanual ha estat del 0,3%, quan un any abans estàvem parlant de caigudes del 2,8%. És el primer any de crescudes des del 2006, va destacar Miquel, gràcies sobretot al sector serveis i al financer.

En relació a les matriculacions de vehicles, parlem d'un increment del 24% de gener a novembre, símptoma «d'enfortiment de la demanda domèstica andorrana».

Finalment, i pel que fa al mercat laboral, hi ha un 20% menys d'aturats que fa un any i també un 12% menys de persones que reben la prestació per desocupació. També en aquest sentit, destaca la dada positiva del nombre de llocs de treball oferts, un 53% més que al 2013.

Les importacions segueixen creixent/ Un dels indicadors que primer va començar a notar símptomes de millora va ser el de les importacions. Ja el 2013 va créixer. Aquesta recuperació «s'ha consolidat el 2014», amb una crescuda del 4% interanual (del 5,9% si no es tenen en compte les importacions energètiques). Per sectors, destaquen com a més dinàmics en aquest any el transport, la joieria i la farmàcia-perfumeria, que demostraria «una millora tant del consum turístic com del consum domèstic».

Finalment, d'altres indicadors que mostren un comportament més moderat (i que haurien de començar a créixer per poder deixar del tot enrere la crisi) són els ja esmentats visitants, les transmissions immobiliàries, l'energia elèctrica o l'IPC. Però en qualsevol cas, des de l'entitat bancària es va reiterar que les perspectives pel 2015 porten «bones notícies» i són «esperançadores».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT