PUBLICITAT

Baixa la sinistralitat però puja la xifra d'accidents causats per l'alcohol

  • En 2 anys els sinistres han caigut el 25%, malgrat això, l'ACA alerta de l'augment d'atropellaments
  • Vora el 30% de les 46.963 ITV realitzades l'any passat detecten incidències greus en els vehicles
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Bones i males notícies es poden desprendre de l'Informe de Mobilitat de l'Automòbil Club d'Andorra (ACA), que en aquest any (amb dades del 2013), arriba a la seva segona edició. L'aspecte positiu, i sempre dins la valoració de la quantia de sinistres que es registren al país, és que aquests estan baixant. Dels 683 accidents del 2011 es va passar als 601 del 2012 i, finalment, als 514 del 2013. És a dir, parlem d'un descens de prop del 25% en dos anys. Però malgrat la davallada, es mantenen aquells sinistres amb l'alcohol i les drogues com a protagonistes convidats. De fet han crescut, passant dels 67 del 2012 als 77 del 2013, i afecten tant aquells que causen víctimes com aquells en què només s'hi veu implicat el conductor.

L'ACA no va voler entrar en valoracions sobre els motius o conseqüències d'aquests comportaments de la població andorrana. Només es va limitar a plantejar que l'informe dóna dades «perquè les administracions prengui nota i treguin les seves conclusions», a paraules del secretari general de l'entitat, Antoni Sasplugas. Així, i de la mateixa manera que va recalcar durant la lectura de l'informe aquests dos elements relacionats amb la sinistralitat, també va destacar el nombre d'atropellaments, els quals «segueixen augmentant». El 2013 van ser 56 atropellaments amb víctimes (48 el 2012), on s'hi van veure implicats 65 vianants (pels 55 del 2012). Andorra la Vella i Escaldes, «per concentrar els principals eixos comercials», són les parròquies on més se'n registren.

VEHICLES QUE NO PASSEN LA ITV / L'informe, ja penjat a la web de l'ACA, recull molts aspectes relacionats amb la mobilitat, siguin de sinistralitat però també de contaminació (que es redueix) o de sancions (que cauen). Es reserva un apartat per a les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV). L'any passat se'n van realitzar 46.963. Aquestes van permetre detectar 18.608 incidències greus (un vehicle en pot tenir més d'una). L'ACA calcula que al «30% dels vehicles» se'ls detecten deficiències greus.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT