PUBLICITAT

La balança econòmica comunal mostra signes de recuperació

  • L'endeutament s'ha reduït en un 24% des del 2008 gràcies a les polítiques de contenció
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La taula superior mostra l'evolució de l'endeutament dels comuns; la inferior, la balança comercial del Principat Foto: GAUDIT/ CRÈDIT ANDORRÀ

un estudi elaborat per Crèdit Andorrà i Gaudit demostra que la feina de contenció econòmica feta pels comuns des de l'inici de la crisi ha fet que «estiguin molt a prop de complir el concepte d'autofinançament». Així ho va afirmar ahir el soci director de Gaudit, Joan Tomàs. De l'estudi se'n extreu la conclusió que «s'ha tocat el fons de la crisi econòmica» i que comença un període de reflotament de l'economia, això sí, serà un procés «lent». Tot i les dades positives, cal tenir en compte que el pes dels comuns sobre el PIB andorrà «s'ha anat reduint des del 2001» i actualment és d'aproximadament el 5%,

L'estudi s'ha confeccionat incloent-hi les dades obtingudes entre els anys 2008 i 2013. Segons aquestes, la despesa corrent de les set parròquies ha baixat un 4,56% anual, fins arribar a un volum de 89,24 milions d'euros anuals. La baixada més significativa en quant a despesa corrent és la que ha dut a terme el Comú de la Massana, on la caiguda ha estat gairebé del 8%.

144 milions d'endeutament / La tendència dels comuns pel que fa a l'endeutament és reduir-lo des de l'any 2009. Encamp i Sant Julià són els que menys l'han reduït, amb un 1,68% i un 12,6% respectivament. A l'altra banda hi trobem Canillo i la Massana, que l'han reduït els dos en, aproximadament, un 40%.

Tot i que aquestes tendència positiva, l'endeutament global dels comuns se situa encara en gairebé 144 milions d'euros –un 24,1% menys que el 2009. Tomàs va apuntar que «s'han guanyat molts graus de sostenibilitat», i que el superàvit dels comuns «s'ha dedicat a cobrir deute».

Sobre si els 144 milions d'euros d'endeutament són assumibles o no, Tomàs va considera que «no es pot tractar com un valor absolut» i va destacar que el més important és que «s'ha creat una dinàmica de reducció» d'aquest deute.

menys inversió / Durant les darreres setmanes, un dels punts conflictius que s'han tractat en les sessions de comú i en les reunions de cònsols és la voluntat de modificar la Llei de transferències comunals per no veure's obligats a invertir un 80% del pressupost que reben per part de Govern. L'estudi presentat ahir mostra que, en global, el volum d'inversió per part dels comuns s'ha reduït en més d'un 75%, sent Encamp la parròquia que més la reduït (92%) i Ordino la que menys (3,5%).

Tomàs va apuntar que les darreres dades exposen que el nivell d'inversió és de prop d'un milió d'euros per cada comú. Assolit pràcticament l'equilibri pressupostari comunal, Tomàs no va voler fer «valoracions subjectives», però va afegir que «és un mal símptoma que els comuns deixin d'invertir perquè deixen de ser un part activa» pel que fa a la reactivació econòmica i el moviment de capital.

Per la seva part tot els comuns ja han fet saber de forma reiterada que el volum d'inversions que s'ha fet durant molts anys ha provocat que les despeses de manteniment hagin crescut de forma considerable i que, per tant, no poden seguir invertint al mateix nivell sense poder garantir «el bon funcionament» de les inversions.

Despeses de personal / Un dels punts que s'ha mantingut i que, fins i tot, en alguns casos ha augmentat és el referent a les despeses de personal. La variació des del 2008 fins el 2013 en despeses de personal és del 2% negatiu.

Tomàs va afirmar que el reestructurament per equilibrar la balança comunal s'ha fet en tots els aspectes «menys en el personal», tot i que va afegir que no és només un problema d'Andorra sinó que «el tenen molts estats». El repte, segons Tomàs, seria arribar a una estructura «més eficient».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT