PUBLICITAT

Andorra distribueix entre els països veïns gairebé el 60% del PIB

  • Les dades mostren que no genera desequilibri ni a França ni a Espanya
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

L'altre estudi que es va presentar ahir és el que fa referència a la balança de fets i pagaments, que demostra que Andorra distribueix entre el països veïns prop del 60% del seu PIB, i que, per tant, «no genera desequilibri en les seves riqueses» tot i que l'intercanvi econòmic és favorable al Principat. De fet, Tomàs va assegurar que «quant més oberta és l'economia andorrana, més riquesa distribueix a les economies veïnes». A més, va afirmar que els valors afegits de les importacions i les exportacions «constaten la importància que té per a Andorra ser una economia oberta», perquè les relacions comercials amb l'exterior suposen una elevada proporció sobre el PIB andorrà. El 2013, el PIB per càpita d'Andorra va arribar als gairebé 33.000 euros, situant el Principat com una de les economies europees amb un nivell de renda més elevat.

Tot i que una de les conclusions que extreu l'estudi és que les principals dades recollides mostren que l'any 2013 es produeix un canvi positiu de tendència, cal tenir en compte que el consum privat dels no-residents va ser de 1.900 milions d'euros –un 80% del PIB–mentre que l'any 2005 aquest consum arribava als 2.335 milions –un 89% del PIB.

Una altra dada a tenir en compte és que el volum d'importacions ha disminuït des del 2005, passant dels 1.440 milions als 1.100 milions d'euros que es van registrar el 2013. El país que més importa al Principat segueix sent Espanya: mentre que el pes de les importacions provinents de l'Estat espanyol arriben al 86% en les últimes dades obtingudes, el de França s'ha reduït fins a l'11% del total.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT