PUBLICITAT

Romanç a l'encampadana

  • Alís anuncia que hi ha contactes entre SDP?i Liberals d'Andorra per fer un pacte a Encamp
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Alís i Bartumeu, a les comunals del 2011 Foto: ÀLEX LARA

Quan a Miquel Alís se li va escapar (o no) que a Encamp hi ha una espurna d'idil·li entre SDP i Liberals d'Andorra (Ld'A) de cara a les properes eleccions generals del març més d'un va haver de beure un got d'aigua. Però l'excònsol –un actiu polític de Socialdemocràcia i Progrés a la parròquia– hi va insistir fins el punt que va avançar que el seu líder, Jaume Bartumeu, proposarà al Consell Nacional del partit que se celebra dissabte una proposta per presentar una candidatura conjunta entre Socialdemocràcia i Progrés (SDP) i Liberals d'Andorra (Ld'A) a la territorial d'Encamp.

Dues forces que han estat tradicionalment antagòniques s'alien, potser amb la convicció que és la fórmula per vèncer DA. Un anunci de tal calibre requereix de l'opinió de l'altre banda del futur matrimoni, i Ferran Costa, secretari general de Ld'A, va confirmar ahir a aquest diari l'existència de contactes i va deixar la porta oberta a aquest romanç polític.

Costa va treure ferro a les diferències passades i presents, i va relativitzar l'espai ideològic que separen les dues formacions polítiques. Tampoc va incidir gaire en el decàleg que els liberals consideren imprescindible per a aquells que apostin per la renovada fórmula política que va néixer a Escaldes, i va donar per bones les paraules d'Alís.

El secretari general liberal va intentar agafar la tangent: «Ld'A ha mantingut contactes amb totes les forces polítiques per copsar les seves opinions», però no va negar que en el cas d'Encamp la cosa va seriosament: «El pacte seria només a Encamp on s'ha pogut constatar que existeix una bona sintonia i moltes coincidències en tot allò que se circumscriviu a la parròquia, encara que estem encara en una fase molt preliminar».

Les paraules d'Alís al micròfons del programa Ara i aquí de Ràdio Nacional d'Andorra es transformen en un alè de realitat, tot i que els programes electorals d'SDP i Ld'A seran antagònics.

L'excònsol major va assegurar que el pacte és possible ja que «jo defenso que les empreses han de guanyar diners, per després pagar bé als seus treballadors». Segons Alís, això és el que defensa la ideologia «social-liberal», que és la que diu que està aplicant Manuel Valls a França, o que van dur a terme Tony Blair al Regne Unit o Gerard Schröder a Alemanya.

Alís, però, no va voler confirmar que ell mateix sigui qui encapçali aquesta hipotètica llista territorial conjunta a Encamp. Tot i assegurar que «mai es pot dir ‘d'aquesta aigua no en beuré'», va destacar que està disposat «a ajudar» en tot el que sigui necessari.

La capital és feu a part. El conseller de Socialdemocràcia i Progrés d'Andorra la Vella, Josep Vila, va considerar ahir que és «molt complicat» un pacte entre SDP i Liberals d'Andorra abans de les eleccions. En referència a les declaracions de l'excònsol d'Encamp i estendre-ho a altres parròquies, el conseller d'Andorra la Vella va manifestar que a la capital «ho veig difícil».

Segons el conseller s'hauria de valorar aquesta opció i parlar-ho al comitè local, però veu difícil que hi pugui haver un pacte amb Liberals d'Andorra abans de les eleccions. Ca explicar a l'ANA que «anteposo el programa» i que la diferència entre SDP i Liberals és important, i «la trajectòria està clara i la història no es pot esborrar». Per aquest motiu ho veu «molt difícil» però «no vol dir que no ho puguem analitzar». En tot cas, Vila va manifestar que «la voluntat no és fer cap pacte per anar en contra de qui sigui», com assegura que sí que fan els altres. Pel que fa als noms dels candidats, Vila va assenyalar que en la propera reunió del comitè local se'n començarà a parlar. Hi ha, doncs, matisos.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT