PUBLICITAT

El SAT i l'USdA: La llei de vaga «limita i coacciona» aquest dret

  • Els treballadors queden desprotegits davant represàlies, alerten
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una taula de debat organitzada per la USdA i el SAT, durant la celebració d'un primer de maig Foto: TONY LARA

Els sindicats consideren que el projecte de llei qualificada reguladora del conflicte col·lectiu «limita i coacciona» el dret de vaga, que, asseguren, hauria d'estar garantit per la nova llei. En un document d'11 pàgines repassen el text i fan una crítica detallada article per article, ironitzant amb que «és el mateix cas que la llei de coacció sindical, que es va aprovar sense el consens ni diàleg [...] i que s'ha demostrat com un autèntic fracàs». En aquest sentit els sindicats insisteixen que la llei de les mesures de conflicte col·lectiu no aporta cap avanç en les relacions laborals i socials, que no es pot modificar si no es modifica també la Llei de llibertat sindical i la Llei de relacions laborals, per contenir l'acomiadament lliure, a més d'afegir que Andorra no forma part de la OIT, «ni ha subscrit cap dels convenis internacionals de la carta social europea».

El document considera en la seva introducció la possibilitat que Andorra «pogués subscriure tots els tractats internacionals que regulen aspectes relacionats amb els drets dels treballadors». Per exemple l'article 6 de la Carta Social Europea, que fa referència al dret de negociació col·lectiva i contempla el dret de vaga i, si fos el cas «també es podria estendre als convenis de la OIT», afegeixen. De ser així, continuen, els treballadors no estarien sotmesos, per exemple, a l'arbitratge i conciliació, perquè la OIT «només admet aquesta obligatorietat» en els casos de «vagues en els serveis essencials en el sentit estricte del terme, en cas de crisi nacional aguda o en la funció pública».

Un altre dels temes que més preocupen els sindicats en la seva crítica a la llei és la limitació d'aquest dret a alguns treballadors públics. L'escrit diu textualment que «no sembla raonable que no puguin exercir el dret a vaga els treballadors de la funció pública» del Cos de Policia, del Cos penitenciari, els funcionaris, els agents i altres treballadors de l'Administració de la Justícia i els funcionaris, els agents i treballadors dels comuns.

En les seves observacions generals el document també fa referència a les represàlies que els treballadors poden patir davant una vaga, «com ara l'acomiadament o d'altres», fet que no està regulat i que, segons els sindicats, «no es dóna un nivell de protecció suficient quan s'estableix l'obligatorietat que fa la norma a la comunicació dels treballadors a l'empresari de la seva voluntat de secundar la vaga».

En una anàlisi més detallada els sindicats critiquen la definició de conflicte col·lectiu que, segons ells, pot existir a partir de la interpretació unilateral de l'empresari de la norma. A més, fan propostes de millora als articles per definir aquesta descripció. També es refereixen als acords o pactes que es puguin signar, demanant que es vinculin exclusivament als aspectes col·lectius de l'exercici del dret de vaga, no suposant «en cap cas» la «transacció sobre la titularitat individual del dret de vaga de cada un dels treballadors».

Espot diu que ho estudiaran / El ministre de Justícia i Interior va assegurar ahir que té des de dimarts aquest document, el qual «és evident que tindrem en consideració», així com les aportacions de la resta d'interlocutors socials. En cas de considerar-ho, «les incorporarem al projecte de llei, que volem tenir aprovat abans d'acabar la legislatura», va afegir.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT