PUBLICITAT

Un pressupost «electoralista» i que «no reactiva l'economia»

  • El Govern i el Grup Parlamentari Demòcrata tomben les esmenes a la totalitat dels dos grups de l'oposició
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Bartumeu conversa amb Martí, minuts abans de començar la sessió. Foto: TONY LARA

La sessió del Consell General celebrada ahir tenia com a punt únic el debat de totalitat del projecte de llei del pressupost per a l'exercici del 2015, així com votar les esmenes a la totalitat presentades pels grups de l'oposició. Malgrat aquest punt únic, el debat va ser llarg i dens, anticipant ja que a aquest projecte de llei li queden hores i hores de discussions que han d'acabar amb una sessió a principis de gener probablement maratoniana. És el darrer pilar abans de convocar eleccions, i ja s'anticipa que ni el Grup Parlamentari Socialdemòcrata ni el Grup Mixt-SDP els ho posaran fàcil. Ahir les seves esmenes a la totalitat van ser tombades per unanimitat, però abans van tenir temps per criticar el text de dalt a baix. El president del Grup Mixt, Jaume Bartumeu, el va definir sobretot com «electoralista». Per la seva part, David Rios, president de Grup Socialdemòcrata, va subratllar sobretot que es tracta d'un pressupost que demostra que el Govern no té «una idea clara de com reactivar l'economia».

«No és el que Andorra necessita». Així va començar la seva intervenció Bartumeu, que va criticar aspectes com que està «molt subordinat a l'entorn més proper» o que depèn massa dels impostos indirectes en detriment dels directes. El president del Grup Mixt també va mostrar-se molt escèptic amb la inversió proposada, de vora 50 milions d'euros, que sempre acaba sent menor al que finalment s'executa. Per aquest motiu també va posicionar-se de manera molt similar (només en aquest cas), a la postura de Rios respecte a que el Govern taronja segueix sense un rumb estable per activar la recuperació econòmica. De fet, va titllar l'actual «recuperació» que en diverses ocasions ha citat l'Executiu com «anèmica».

Bartumeu va ser el més replicat pel ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca. En aspectes de fons i també de forma. De forma perquè en la seva intervenció i en repetides ocasions va citar el cap de Govern, Toni Martí, com a «candidat Martí». «Ara per ara és cap de Govern», li va recordar Cinca. El ministre va ser el que més es va estendre en les seves intervencions (va ser l'únic a qui se el síndic, Vicenç Mateu, li va requerir celeritat en el seu discurs). A més a més, va defensar un pressupost en cap cas electoralista, perquè si aquesta hagués estat la voluntat del Govern «hauríem fet un pressupost equilibrat», sense haver previst una partida pels complements de jubilació dels funcionaris o per finançar la branca de jubilació de la CASS.

El ministre també va ser contundent amb Rios, a qui li va lletrejar l'adreça web d'Actua, després que aquest lamentés l'obscurantisme a l'hora d'informar sobre el volum de negoci que mou l'obertura econòmica. «Allà hi trobarà totes les dades, senyor Rios», li va respondre.

Finalment, i com era d'esperar, Cinca sí que va tenir paraules positives del president suplent del Grup Parlamentari Demòcrata, Daniel Armengol. «Li agraeixo el seu suport, malgrat que a algú li pugui saber greu la seva defensa ja que es busquen discrepàncies entre el Govern i el grup parlamentari».

L'aparell de les escoltes, AL CONSELL/ D'altra banda, i com es preveia, Bartumeu va tornar a criticar el polèmic aparell d'escoltes que el Govern ha inclòs al pressupost de l'any vinent, i que comptant els plurianuals de manteniment pels propers anys implica una despesa superior als dos milions. Bartumeu va lamentar la poca transparència a l'hora d'informar la població sobre aquesta inversió, tot afegint que la seva adquisició podria «vulnerar la Constitució» pel que fa al secret de les comunicacions. Cinca li va reconèixer que la quantia destinada a actualitzar l'aparell actual «em semblen molts diners, però em sembla més important garantir la seguretat del país». En resum, que pel Govern aquestes inversions «són necessàries».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT