PUBLICITAT

Fallou mostra el Senegal a través d'imatges

  • El Cedre acull fins el gener una exposició de fotografies del voluntariat a l'Àfrica
IMAR MARTÍNEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una de les fotografies exposades a El Cedre corresponent al dispensari ambulant Foto: FALLOU

És petita, recent arribada al Principat, però la delegació de l'ONG Fallou a Andorra, registrada des del més d'octubre, ha començat amb moltes ganes el seu camí per donar-se a conèixer. El primer esdeveniment temporal que han organitzat, amb la col·laboració del centre sociosanitari El Cedre, és una exposició amb un recull de fotografies preses durant el darrer viatge que van fer al Senegal, al mes d'abril.

L'idea va sorgir després d'una xerrada que van fer al centre amb els padrins, amb els treballadors i amb els joves del Col·legi Mare Janer, en la qual explicaven la seva experiència com a infermers durant el viatge. A més, des d'El Cedre els hi han facilitat un espai on tenen muntat un petit estand amb productes artesans portats del Senegal, com cadires i teles, a més de díptics informatius i una urna per rebre donatius. L'exposició romandrà al centre sociosanitari fins el mes de gener.

Donar-se a conèixer / Fallou Andorra és una ONG molt recent i, ara per ara, els seus dos membres, l'Alícia Saura i el Víctor Garcia -infermers els dos de l'Hospital de Meritxell-, centre els esforços en donar-se a conèixer al Principat. A més de l'exposició i les xerrades a El Cedre, van fer una xerrada també al Punt Jove de la Massana. Els dos voluntaris van destacar la bona rebuda entre els joves i l'interès que van mostrar, i els hi van assegurar que serien col·laboradors quan estableixin punts de recollida i de qualsevol forma que els hi sigui possible. La presentació oficial la faran al mes de febrer, al Centre Cultural de La Llacuna que és on es troba la seva seu. Allà, entre el 9 i el 19 de febrer, hi haurà també una exposició i projectaran un vídeo de presentació amb imatges de l'expedició que van fer a l'abril. A més, podria ser, segons els voluntaris, un bon moment per fer «concert solidari» per recaptar els primers fons.

També estan preparant punts de recollida de material escolar com llibretes, llapis, colors i «qualsevol cosa que pugui ser útil per als nens». Això sí, ara per ara encara no tenen espai on guardar material. Ho van demanar a Govern fa dues setmanes i estan a l'espera de rebre resposta. «Tot just arrenquem un projecte, sabem que no és fàcil i ens falta molt per fer, ara ens centre en buscar socis, voluntaris, patrocinadors i un espai».

Un altre dels projectes que els hi agradaria tirar endavant és començar una relació entre una escola d'Andorra i una del Senegal. De fet, des de la mateixa ONG ja s'està fent, però a Catalunya. Una escola de Vilassar de Mar intercanvia cartes i vídeos amb una del Senegal. «El resultat és molt bo. Tant els catalans com els senegalesos al·lucinen amb les diferències entre uns i altres tot i tenir la mateixa edat». L'idea, segons l'Alícia, és començar a moure's per les escoles del Principat a partir del gener per poder començar l'intercanvi el curs vinent, a partir del setembre.

D'idees els hi en sobren, però com reconeixen, el que falten són mans: «ara, som només nosaltres dos i tothom ho hem de fer en horari fora de la feina, que tampoc no ens sobra». El motiu de tants esforços? «És increïblement gratificant».

L'objectiu / Pels dos voluntaris «el més important és oferir-los els coneixements i els recursos necessàries perquè ells puguin donar continuïtat als projectes». L'important és que els projectes els hi puguin donar als senegalesos «guanys tant econòmics, com alimentaris, com de sanitat...». A més, l'Alícia i el Víctor és mostren convençuts i amb moltes ganes: «trobem o no subvencions o socis, seguirem endavant i tornarem a l'abril al Senegal, encara que els diners per tot el que necessitem hagi de sortir de les nostre butxaques».

Així doncs, si poden combinar-s'ho amb la feina, el proper abril els dos voluntaris i infermers de l'Hospital de Meritxell -i aquells voluntaris que s'hi vulguin apuntar- tornaran a viatjar 21 dies cap al Senegal.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT