PUBLICITAT

Els experts alerten de l'ús d'amiant a molts edificis del país

  • És un dels materials perillosos no regulats més estesos al país
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

L'Associació Andorrana per a la Qualitat Ambiental Interior (AAQAI) i la Iniciativa Actua van organitzar ahir una jornada sobre qualitat ambiental interior centrada principalment en els riscos que encara presenten alguns edificis del país, a causa dels materials que hi ha al seu interior.

L'amiant és un dels materials perillosos més estesos als edificis del Principat i no hi ha cap regulació sobre com s'ha de tractar. Precisament, la presència d'amiant en molts edificis d'Andorra és un dels aspectes que més posa en perill aquesta salubritat.

El president de l'AAQAI, Josep Sobrevias, va manifestar que durant molts anys es va utilitzar aquest material en moltes construccions, gràcies a les seves propietats en revestiments o aïllaments. L'any 2002 es va prohibir a Espanya, ja que les microfibres que desprèn són cancerígenes.

Sobrevias va explicar que en determinats casos, si l'amiant no es mou, no presenta perill. Tot i això, va remarcar la importància que «l'amiant es manipuli de forma correcta quan es facin rehabilitacions d'edificis».

Pel que fa a la regulació, Sobrevias va apuntar que ja hi ha directives europees que aposten per eliminar-lo totalment dels edificis. A Andorra, aquesta qüestió no està legislada, però Sobrevias va dir que «cada cop hi ha més conscienciació» al voltant d'aquesta matèria, tant entre els empresaris de la construcció com al Govern. Aquest fet, confia que serveixi «per tal que es legisli o, si més no, perquè es tingui la cura necessària i no s'obviï», informa l'ANA.

Altres aspectes que també posen en risc la qualitat ambiental són la concentració de monòxid de carboni o el CO2, produït perquè no es renova prou l'aire, per por a que l'estança es refredi o s'escalfi massa.

La responsable de Projectes de Salut de la Iniciativa Actua, Gemma Arribas, va destacar la importància d'abordar «com ens poden afectar a la salut els materials amb què estan fets els edificis». i assegura que es vol conscienciar sobre aquesta qüestió a tots els actors implicats en la matèria.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT