PUBLICITAT

La SAC presenta el llibre ?El patrimoni festiu del Pirineu'

  • La dotzena edició de les Trobades Culturals Pirinenques serà l'octubre de l'any que ve
L.F.M
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Portada d'el llibre ?El Patrimoni festiu del Pirineu'. Foto: EL PERIÒDIC

Les Trobades Culturals Pirinenques són unes jornades molt importants per aquest territori, tan importants que han permès descobrir, com va ser el cas de la desena edició, que les falles no són només una cosa del solstici d'estiu, sinó que a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola es celebren pel solstici d'hivern (La Fia-Faia), el 24 de desembre a la nit.

Aquest descobriment ha estat molt important per a la petició a la Unesco perquè les Falles siguin Patrimoni de la Humanitat; ja que si no s'haguessin inclòs a últim moment les del solstici d'hivern, «haurien pogut impugnar la petició», tal i com va explicar la presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, Àngels Mach.

La Fia-faia és una festa que consisteix en la crema d'unes torxes, anomenades faies, al capvespre de la vigília de Nadal a partir del tradicional toc d'oració. A mesura que les torxes es van consumint, s'afegeix la darrera part de la torxa a una foguera comuna, sobre la qual salten els joves. La de Bagà, té «un aire espectacular», amb gairebé 200 torxes cremant simultàniament. La de San Julià de Cerdanyola té una dimensió més reduïda.

El llibre sobre la desena edició de les Trobades, El Patrimoni Festiu del Pirineu, recull les 34 ponències que van tenir lloc a Ripoll i «és el primer que compta amb el DOI, Digital object identifier», i també el primer que recull dues ponències en aranès, !que també forma part de les llengües del Pirineu».

La conclusió de les Trobades Culturals Pirinenques sobre el patrimoni festiu van ser que «tenim un patrimoni molt ric, des del religiós al lúdic de celebració», i, per altra banda, tal i com va dir March «que aquestes jornades per canviar impressions són molt necessàries, i com han demostrat, encara hi ha moltes coses per donar a conèixer».

Actualment, la Societat Andorrana de les Ciències està preparant el llibre de les onzenes jornades i preparant les dotzenes, que seran a Prada de Conflent l'octubre de 2015.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT